România preia miercuri, pentru un an, președinția Comisiei pentru Consolidarea Păcii din cadrul ONU (PBC - Peacebuilding Commission).

Conducerea Comisiei va fi asigurată, potrivit regulilor de procedură, de către reprezentantul permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, anunță MAE. 

"Participarea României în cadrul Comisiei pentru Consolidarea Păcii, decizia de a candida, precum și obținerea funcției de președinte reflectă obiectivul național de diversificare a contribuției țării noastre la demersurile ONU în domeniul păcii și securității internaționale, fiind pentru prima dată de la constituirea Comisiei (în 2005) când țării noastre îi revine această importantă sarcină", se arată într-un comunicat al instituției.

Preluarea funcției de președinte al Comisiei pentru Consolidarea Păcii evidențiază "aportul semnificativ de-a lungul timpului al României la operațiunile ONU de menținere a păcii", precum și "încrederea în capacitatea țării noastre de a gestiona activitățile Comisiei pe dimensiunile de susținere a păcii, reconstrucție și dezvoltare a statelor aflate în perioade post-conflict".