Președintele Klaus Iohannis a prezentat, la Forumul dedicat Comemorării Holocaustului și Combaterii Antisemitismului din Suedia pașii pe care-i face România pentru a-i învăța pe tineri ce a însemnat Holocaustul.

România e angajată într-un proces amplu de revizuire a programelor de educație privind Holocaustul pentru tânăra generație, a declarat miercuri președintelui Klaus Iohannis, în cadrul sesiunii interactive ”Promoting remembrance, fighting distortion”, cu prilejul participării la Forumul dedicat Comemorării Holocaustului și Combaterii Antisemitismului de la Malmö, Suedia.

În același timp, sunt actualizate și programele de pregătire pentru învățătorii, profesorii și instructorii care predau despre Holocaust și se depun eforturi pentru inaugurarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România, a adăugat președintele român, convins că Muzeul din București va deveni ”un etalon de referință internațională și va contribui la prezervarea adevărului și la lupta împotriva negării Holocaustului”.

”Un alt angajament important pe care ni l-am asumat este înființarea unui premiu național anual pentru personalități române și internaționale care contribuie la educația privind Holocaustul, cercetarea și comemorarea Holocaustului, precum și la prevenirea și combaterea antisemitismului. De asemenea, România a adoptat, în mai 2021, prima sa Strategie națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură, precum și Planul de Acțiune asociat acesteia”, a explicat Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Acest Plan de Acțiune include 36 de proiecte concrete, structurate pe cei trei piloni principali ai Strategiei:

(1) protecția grupurilor vulnerabile;

(2) creșterea rezilienței societății românești, prin programe culturale și educaționale, inclusiv promovarea vieții evreiești;

(3) consolidarea cooperării internaționale.

Strategia română este un document complementar Strategiei UE privind combaterea antisemitismului și promovarea vieții evreiești, adoptată recent.

Din ianuarie 2021, Guvernul României a numit un Reprezentant Special pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei.

”Toate aceste măsuri vor oferi și mai multă consistență angajamentului ferm al României cu privire la asumarea trecutului, precum și la recunoașterea tragediei Holocaustului”, a afirmat Klaus Iohannis.