Românii din Valea Timocului (Serbia) afectați de exploatarea minieră din zona orașului Bor, unde compania chineză Zi Jin extrage zăcăminte de cupru și aur din 2018, au lansat un protest joi, prin care solicită sprijin.

Protestul a fost lansat la Craiova, românii din Timoc solicitând sprijin din partea autorităților din România, Serbia și Uniunii Europene. Aceștia susțin că pe lângă problemele de poluare au probleme legate de exproprieri abuzive, pentru că reprezentanții companiei chineze le iau fără niciun drept casele, pământurile și pădurile pentru care nu le plătesc nimic, relatează Agerpres.

"La Bor se exploatează aurul și cuprul de 124 de ani. Din 2018, mina de la Bor a fost cumpărată de firma chineză Zi Jin, o firmă de stat din China, și de atunci au început marile probleme. Noi am avut și în trecut probleme cu ecologia în zonă, pentru că la Bor pe lângă minele din zonă avem și o topitorie, însă acum s-a renovat și nu mai poluează aerul atât de mult, dar în zonă pământul și apa nu mai pot fi folosite din păcate pentru agricultură. Avem cel mai poluat râu din Europa, se numește râul Borului, care se varsă în Timoc și din Timoc se varsă în Dunăre, așa că și Dunărea este afectată și țările care sunt lângă Serbia: Bulgaria și România simt poluare care vine de la Bor", a spus Predrag Balasevic, reprezentant al românilor din Valea Timocului, președintele Partidului Neamul Românesc din Serbia.

El a afirmat că firma chineză "nu respectă nicio lege din Serbia", printr-un minerit necontrolat.

Românii din Valea Timocului au lansat, un protest pe care îl vor trimite presei, instituțiilor românești, instituțiilor sârbești și Uniunii Europene legat în special de situația celor care trăiesc în zona orașului Bor, unde locuiesc de secole și care acum sunt nevoiți să plece din cauza exploatării miniere a firmei chineze.