Românii sunt mai degrabă îngrijorați de creșterea prețurilor la energie și la alimente decât de războiul din Ucraina, indică datele unui sondaj CURS.

Aproape toți cei chestionați, 99%, s-au declarat foarte îngrijorați de creșterea prețurilor la electricitate, iar 98% de creșterea prețurilor la alimente, în timp ce 96% sunt îngrijorați de creșterea prețului gazelor, scrie News.ro.

Procentul celor îngrijorați de războiul din Ucraina este 93%, iar al celor care se tem de o extindere a conflictului în România este 89%.

Pe următoarele locuri în topul îngrijorărilor românilor se află: situația politică (83%), posibilitatea apariției unor noi tulpini de coronavirus (58%) și venirea refugiaților din Ucraina (53%).

95% dintre cei chestionați se declară "la curent" cu invazia Federației Ruse în Ucraina.

81% dintre repondenți sunt total de acord ca România să primească refugiați din Ucraina, 79% sunt de acord cu trimiterea de ajutoare umanitare în Ucraina, iar 68% sunt în favoarea ideii că România ar trebui să susțină sancțiunile decise în Uniunea Europeană.

Aproape o treime dintre subiecți se declară în favoarea trimiterii de ajutor militar Ucrainei, în timp ce 63% nu sunt de acord cu o astfel de inițiativă. Procentul celor care cred că România ar trebui să trimită trupe în sprijinul Ucrainei este și mai mic, respectiv 19%, cei care se opun unei astfel de idei reprezentând 76%.

La întrebarea "În opinia dumneavoastră, următoarele țări sau organizații au o atitudine prietenoasă sau neprietenoasă față de România?", 79% au dat un răspuns favorabil în cazul UE, 76% cred că NATO are o atitudine prietenoasă, iar 68% consideră același lucru în cazul ONU.

În ceea ce privește Ucraina, doar 59% dintre cei chestionați consideră că are o atitudine prietenoasă, în timp ce 21% consideră atitutdinea neprietenoasă, iar restul nu știu sau nu răspund.

În cazul Rusiei, doar 7% consideră că are o atitudine prietenoasă, iar 79% afirmă că are o atitudine neprietenoasă.

Sondajul a fost realizat în perioada 2-11 martie 2022, pe un eșantion probabilist, multistadial, stratificat de 1.172 respondenți, votanți în vârstă de 18 ani și peste, prin metoda față-în-față, la domiciliul respondenților. Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3% la un nivel de încredere de 95%.