Românii și-au luat echivalentul a 23.000 de ani de concediu medical în primul trimestru din 2023, adică 8,41 milioane de zile, conform datelor transmise de CNAS la solicitarea HotNews.ro.

În total au fost 1,83 milioane de certificate de concedii medicale, ceea ce ar înseamna o medie de 4,5 zile.

Acestea sunt zile decontabile de CNAS. Trebuie avut în vedere că, potrivit legislației, primele 5 zile de concediu sunt suportate de angajator, iar următoarele de CNAS.

"Prin urmare, numărul de zile de concediu medical suportate din FNUASS (decontate de casele de asigurări de sănătate) este altul decât numărul însumat de zile de pe certificatele de concediu medical”, spune instituția, conform sursei citate.

Determinarea numărului persoanelor beneficiare ale concediilor medicale nu poate fi efectuată de CNAS, având în vedere pe de-o parte că doar concediile medicale mai lungi de cinci zile intră în procedura decontării cu casele de asigurări de sănătate, iar pe de altă parte că o persoană poate beneficia de mai multe concedii medicale într-un trimestru.

Dacă ne uităm la datele pe 2021 și 2022, acestea ne arată că românii au luat concediu medical (decontat de CNAS) în echivalentul a 124.840 ani, respectiv 109.688 ani. Să nu uităm că 2021 a fost an de pandemie.

Așadar, datele sunt următoarele:

2021: 8.405.230 certificate de concediu medical, 45.566.833 zile prestații suportate din FNUASS;

2022: 8.364.871 certificate de concediu medical, 40.029.055 zile prestații suportate din FNUASS.

Prin urmare, în 2021 vorbim de o medie de 5,4 zile, iar în 2022 de 4,7 zile.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, s-a plâns zilele trecute că avem un număr mare de concedii medicale, precizând că „există preocupare” privind „ținerea sub control a acestui fenomen” al concediilor medicale, pentru că „discutăm de foarte mulți bani publici care se plătesc”.

Potrivit acestuia, sunt și hârtii false, „orice activitate de genul ăsta duce și la apariția unor situații în care legalitatea nu este respectată”.

+++

Premierul Marcel Ciolacu a declarat referitor la acest lucru că a aflat în ședința de Guvern, avea anumite semnale și așteaptă un raport de la președinta Casei de Sănătate, pentru că "anul trecut au fost 8,1 milioane de concedii medicale la o populație lucrativă de 6 milioane de români".

Am cerut o analiză foarte clară să vedem din ce domeniu sunt, dacă sunt din domeniul public, dacă sunt din domeniul privat. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată, cred că nu în România, în Europa. Ar însemna vreo 140 de ani de nemuncă în România. Sunt oameni care au nevoie de concediu medical, dar este evident că s-a abuzat de acest fenomen și vă anunț că este o datorie de anul trecut la concedii medicale de 6 miliarde de lei. E normal să facă o analiză nu numai la Casa de Sănătate sau la felul în care se eliberează acest concendii. Nu sunt de acord să căutăm 6 milioane de români acasă, dar trebuie să gândim și resursele de acoperire”, a declarat Ciolacu.

Și președintele PNL, Nicolae Ciucă, a spus luni, la finalul unei ședințe a partidului, că s-a discutat cu mult timp înainte în Coaliție despre problema concediilor medicale, iar din analiza de atunci "a rezultat foarte clar că este o problemă de sistem și va trebui ca decizia luată în acest sens să aibă o radiografie a întregului sistem".

Ciucă a mai declarat că sunt sume foarte mari care trebuie plătite pe concediile medicale, iar de la Ministerul Sănătății e nevoie de o analiză și de măsuri.