Romeo Franz, eurodeputat de origine roma, acuză într-un interviu acordat EURACTIV lipsa de interes a autorităților române, dar și din alte state, pentru incluziunea romilor.Pandemia a a scos la iveală atitudini brutale ale poliției la adresa romilor.

EURACTIV: Comisia Europeană a adoptat luna trecută un plan* pe 10 ani privind sprijinirea romilor în UE. Ce părere aveți despre acest document?

Romeo Franz: Noul plan nu are un caracter obligatoriu. Din nou, avem de-a face cu o politică "soft", în condițiile în care statele membre sunt libere să implementeze sau nu măsuri efective privind incluziunea romilor. Deși este o versiune mai comprehensivă și mai consolidată în comparație cu cea din perioada 2011-2020, mă tem că vom pierde încă 10 ani în care nu se va face mai nimic pentru poporul meu. Sper că mă înșel. 

EURACTIV: România are legi destul de bune privind minoritățile și lupta anti-discriminare. Cu toate acestea, potrivit sondajelor naționale și internaționale, discriminarea și rasismul la adresa romilor și a altor minorități e un fenomen răspândit. Ce ar trebui făcut altfel în noua strategie națională cerută de Comisia Europeană?

Romeo Franz: În primul rând, antigipsismul trebuie recunoscut în mod oficial ca o formă specifică de rasism împotriva romilor. În al doilea rând, trebuie implementare măsurile preventive și corective din legislația națională privind combaterea antigipsismului.

EURACTIV: În România, în mass-media și social media, romii au fost deseori țapi ispășitori în perioada pandemiei, au apărut imagini video cu brutalități ale poliției împotriva unor cetățeni români de etnie romă. Aveți informații despre aceste abuzuri din România și din alte țări europene? Intenționați să ridicați această chestiune în PE?

Romeo Franz: COVID-19 ne-a arătat, mai clar ca niciodată, fața plină de cruzime a rasismului din societățile noastre, inclusiv a autorităților. Știu și am documentat multe cazuri de violență a poliției, carantinarea brutală și rasistă a romilor în țări precum Slovacia, Bulgaia, Ungaria, Cehia și România. Am ridicat deja această problemă în PE, prin mai multe intervenții în plen, dar în special prin raportul privind strategiile naționale pentru incluziunea romilor, sprijinit de 545 de eurodeputați. Există presiune de la nivel european asupra statelor membre care-i tratează diferit pe oamenii mei. Însă lucrurile se vor schimba doar când o lege privind egalitatea, incluziunea, participarea și combaterea antigipsismului va fi adoptată. 

EURACTIV: Roma e a doua minoritate etnică din România - potrivit datelor oficiale, dar interesele sale nu sunt bine reprezentate la nivel politic. Care e soluția pentru o mai bună reprezentare: un partid propriu sau implicarea unor membri ai minorității roma în partidele mainstream?

Romeo Franz: Nu știu prea multe despre eficacitatea acestui Partid al Romilor din România (Partida Romilor "Pro-Europa”), probabil din cauză că nu a reușit să fie prea vizibil sau poate e vizibil doar în perioada alegerilor, când reprezentanții lui fac parteneriate cu partidele mainstream, așa cum se întâmplă în alte țări, dar, din nefericire, fără vreun impact asupra vieții poporului meu.

Cred că participarea politică este una dintre sursele majore de speranță pentru romi, dar doar atunci când leadership-ul politic împărtășește același scop, și anume bunăstarea comunității. 

Din păcate, de mult prea multe ori, romii din România și nu numai sunt folosiți ca masă de manevră în perioada alegerilor, uneori cu participara consistentă a așa-zișilor lideri, care sunt preocupați, de fapt, doar de propriul interes. Un adevărat lider e acela care-și ascultă oamenii și îi pune pe primul loc.

Orice formă de participare politică poate avea succes, dacă cei implicați sunt oameni buni.

EURACTIV: În general, guvernele din România au ignorat situația romilor. Care e situația în alte state membre UE, în special în cele din Europa de Est?

Romeo Franz: Guvernele din Europa de Est îi tratează pe oamenii mei ca pe cetățeni de mâna a treia. Supremația culturală albă distruge orice speranță pentru o viață mai bună. Aceste guverne  ignoră complet oameni pe care ar trebui să-i trateze ca pe cetățeni egali, nimic mai mult, nimic mai puțin. Este dreptul nostru de la naștere. Nu e vina poporului meu pentru că s-a născut de etnie roma, într-o societate rasistă, dar este vina societăților noastre și a liderilor lor că nu sunt capabile sau nu doresc să-i trateze pe oamenii mei ca egali.

Ignoranța e permanentă și a devenit și mai brutală, în special acum, în vremuri de pandemie. Mi-am văzut semenii bătuți de poliție sau fără acces la apă potabilă, astfel încât să se poată spăla pe mâini, fără acces la condiții sanitare, astfel încât să se poată feri de infecții. Mă întreb cum s-ar simți acești politicieni ignoranți și cetățenii dacă și-ar vedea copiii, părinții, frații sau surorile suferind așa cum suferă romii. Ar fi capabili să supraviețuiască?

EURACTIV: Parlamentul European a adoptat recent raportul dumneavoastră privind implementarea unor strategii naționale privind integrarea romilor. Concluzia raportului* e că integrarea romilor în Europa nu a fost un succes. Care sunt cauzele?

Romeo Franz: Prima cauză e antigipsismul, o formă specifică de rasism împotriva romilor. Rasismul interzice de mult timp accesul oamenilor mei la servicii de bază și în consecință îi obligă să trăiască în condiții precare. În medie, circa 86% dintre romii trăiesc în sărăcie extremă. Asta înseamnă fără acces la apă potabilă, electricitate, educație de calitate, acces pe piața muncii sau la servicii medicale. În consecință, ei trăiesc cu 15 ani mai puțin decât majoritatea europenilor. Situația aceasta o întâlnim în multe țări europene. 

A doua cauză e lipsa de interes a guvernelor naționale pentru incluziunea romilor. De mult prea multe ori, asfaltul se termină acolo unde începe comunitatea romă. România are o strategie națională pentru romi încă din 2001, ca o condiție în procesul de preaderare. Totuși, aceasta e doar un instrument pentru România pentru a legitima acțiunile sale privind incluziunea celui mai mare grup etnic. Nu are un caracter obligatoriu, nici indicatori de progres sau succes și nici fonduri adecvate pentru implementare, e un tigru fără dinți. Și în alte state membre e aceeași situație.

De aceea sunt bucuros că PE a votat rezoluția mea, deoarece e pentru prima dată în istoria UE când Parlamentul European adoptă o rezoluție care cere o lege europeană privind romii. O lege e un instrument obligatoriu care poate forța statele membre să pună în practică stategii naționale efective care vor schimba viețile a milioane de oameni.