Integrarea romilor în UE nu e un succes, spune eurodeputatul german Romeo Franz. El susține că membri ai comunității roma au fost supuși unor abuzuri, în perioada crizei pandemice.

Un raport al eurodeputatului german de origine roma privind situația acestei minorități în Uniunea Europeană a fost aprobat de Parlamentul European. Documentul a vizat ultimii 10 ani, concluzia fiind că "integrarea romilor" nu a avut un mare succes.

Într-un interviu acordat Deutsche Welle, Romeo Franz spune că acest lucru s-a întâmplat din cauza faptului că Bruxelles a lăsat la latitudinea statelor membre implementarea strategiilor de integrare și a planurilor de acțiune.

"Avem nevoie de un plan obligatoriu", crede eurodeputatul.

Acesta respinge termenul de "integrare", deoarece pentru o minoritate marginalizată "sună a asimilare", preferând "incluziune".

Romeo Franz precizează că cel mai rău pentru minoritatea roma e în special în statele membre din Europa de Est: România, Bulgaria, Slovacia și Cehia, iar acest lucru s-a dovedit și în pandemia de COVID-19, când romii au devenit din nou "țapi ispășitori".

Eurodeputatul acuză faptul că romii au fost "închiși" în cartierele lor segregate, având acces limitat la apă potabilă sau la îngrijiri medicale.

"Dacă au încercat să obțină ceva de mâncare, poliția i-a bătut: copii, femei, bărbați - în cel mai brutal mod", a declarat Franz.

Eurodeputatul afirmă că i-au fost trimise mai multe filmări video cu astfel de incidente, pe care le-a transmis mai departe comisarului european pentru egalitate Helena Dalli. Aceasta i-a spus că, de îndată ce va fi posibil, va merge în aceste "puncte fierbinți pentru a vorbi cu oamenii".

Romeo Franz mai afirmă că romii sunt respinși în proporție de 90%-95% de populația majoritară din statele din Europa de Est, dar și în Italia procentul e mare - 80%.