Activiștii din cadrul Biroului de Inițiativă pentru Romi al Open Society Foundations îi îndeamnă pe cetățenii români de etnie romă să voteze la alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Comunitatea de 12 milioane de romi din Europa ar putea fi o forță care trebuie luată în calcul, susțin reprezentanții Inițiativei pentru Romi din OSF, dând ca exemplu rolul jucat de minorități în alegerile prezidențiale din SUA. 

Romii ar putea și ar trebui să joace un rol cheie la alegeri, în special în Europa Centrală și de Est, unde au o prezență puternică, se arată într-un comunicat al ONG-ului citat.

În România, 8-9% din populație este de etnie romă, iar acești locuitori, deși ar putea reprezenta o felie semnificativă din electorat, sunt adesea tratați ca cetățeni de mâna a doua, fiind obligați, în multe cazuri, să trăiască în condiții nesanitare și nesigure, în apropierea depozitelor de deșeuri.

„Romii suferă de pe urma exploatării economice și politice. Circumstanțele noastre nu se vor îmbunătăți până nu se va simți puterea noastră politică. Dacă romii doresc să își pună în aplicare voința politică ca cetățeni și să fie văzuți ca o forță politică, trebuie să participăm la alegeri într-un mod mult mai organizat - atât ca alegători, cât și drept candidați”, a declarat Zeljko Jovanovic, Director al Biroului de Inițiativă pentru Romi din cadrul OSF.

„În multe țări, partidele cred că retorica anti-romă le va câștiga voturi din partea majorității, așa că rareori încearcă să câștige voturile romilor în campaniile publice”, a adăugat el.

Cu toate acestea, Jovanovic evidențiază formarea unor blocuri de vot bine organizate, care demonstrează că romii se maturizează din punct de vedere politic - în Macedonia de Nord, alegătorii romi au avut un impact în alegerea președintelui, în timp ce în Slovacia, romii au determinat îndepărtarea unui politician neo-nazist, Marian Kotleba. 

„În Bulgaria și România, avem un potențial semnificativ de vot. În plus, este important ca romii să nu mai cadă pradă tacticii de cumpărare a voturilor de către partidele aflate la guvernare”, a punctat activistul.

Jovanovic a remarcat și faptul că, în România, există foarte puțini romi aleși drept membri în Consilii Locale sau ca parlamentari. „Numărul lor este nesemnificativ și este mult sub ceea ce ar putea avea romii”, a punctat acesta, insistând din nou asupra nevoii de a crește reprezentarea comunității rome la nivel politic.