Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) anunță că miercuri s-a deschis primul centru de vaccinare mobil, la punctul de trecere a frontierei Nădlac II.

Românii care intră în România pot, începând de miercuri, ora 10:00, să se vaccineze cu vaccinul Johnson & Johnson (doză unică), fără programare. De asemenea, însoțitorii acestora care nu sunt cetățeni români pot beneficia de acest vaccin.

Centrul de vaccinare dispune de două amplasamente special amenajate. Unul dintre acestea este dedicată vaccinării, iar un altul este destinat supravegherii persoanelor cărora tocmai le-a fost administrat vaccinul.

Supravegherea posibilelor reacții alergice ulterior vaccinării este realizată de către personal medical calificat din cadrul Direcției de Sănătate Publică Arad.

Centrul va funcționa doar 12 ore pe zi, din cauză că nu există personal medical suficient, primii care s-au imunizat cu ser la frontieră fiind români veniți acasă din Germania și Austria.

"Consider că este un moment deosebit de important, fiind trecerea cu cel mai mare flux de persoane pe cale rutieră din România. Dorim să dezvoltăm acest centru de vaccinare, pentru că în primă fază va funcționa după un orar, dar dorim să funcționeze 24 din 24 de ore. În câteva zile vom deschide un centru și în Nădlac I", a declarat, la frontieră, prefectul județului Arad, Toth Csaba, citat de Agerpres.

Șeful Direcției de Sănătate Publică (DSP) Arad, Horea Timiș, a declarat că nu au fost găsiți suficienți medici care să dorească să facă naveta până la frontieră, la 40 de kilometri de municipiul Arad, pentru că nu li se decontează transportul.

"Efortul este foarte mare pentru că nu găsim personal medical, în special medici. (...) Centrul din Vama Nădlac II înseamnă o deplasare de 40 de kilometri de la Arad, nu avem o legislație să decontăm transport și este foarte greu de a asigura toate aceste cheltuieli, pentru că un centru decontează doar cheltuielile din ordinul de ministru. Deci apar probleme, noi tot timpul am spus că Aradul este altceva față de restul țării, pentru că suntem DSP-ul cu cele mai multe puncte de intrare în țară și cele mai multe fluxuri. Ca atare, noi tot timpul am solicitat derogări sau cazuri speciale, iar acum ne lovim cu o situație privind angajările de medici", a spus Horea Timiș.

El a precizat că pentru ca centrul să fie deschis 24 de ore este nevoie să fie dislocat personal medical de la alte centre de vaccinare din județ, dar să fie găsit și cadrul legislativ pentru ca personalul să fie angajat la Primăria Nădlac, pentru a putea fi plătit.