Restricțiile sociale impuse pe fondul pandemiei de COVID-19 au dus la situații suplimentare de marginalizare și abuz. Din datele IGPR, în primul semestru din 2020, au fost depuse la poliție 329 de plângeri privind violul asupra minorilor.

În perioada ianuarie-septembrie 2020 au fost înregistrate 10.656 de sesizări de violență și abuz asupra copilului, dintre care 9.652 s-au petrecut în cadrul familiei. Doar în cazul a 1.092 de abuzuri s-a inițiat urmărirea penală a agresorului, alte 4.340 de sesizări fiind în lucru, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții.

În afara cazurilor de abuz care au avut loc în familie în ianuarie-septembrie 2020, alte 55 de cazuri au fost înregistrate în asistența maternală, 83 de cazuri în cadrul serviciilor rezidențiale, 71 în unitățile de învățământ, 24 în alte instituții și 771 în alte locații, potrivit Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții.

Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România, atrage atenția asupra necesității unor anchete derulate cu celeritate și protejând minorii de retrăirea traumelor abuzului:

"Din păcate, am fost martorii unor cazuri extrem de grave de abuz, în care abuzatorul nu doar că nu a fost pedepsit, dar copilul-victimă a fost forțat să retrăiască trauma, prin expunerea publică. Cazul magistratului care a lăsat în arest la domiciliu un abuzator extrem de periculos, motivând că nu au existat proteste sociale și în presă, este doar un exemplu de atitudine care face ca victima să fie expusă unor traume pe termen lung”.

Organizația susține că, în pofida gravității și a traumelor pe termen lung, peste jumătate dintre cazurile de abuz sexual asupra minorilor rămân nesoluționate.

Din informațiile furnizate de Parchetul General, în 2018 erau 4.268 de cazuri pe rolul parchetelor, dintre care:

• 1.634 de spețe soluționate până la finalul anului

• 2.390 de cazuri rămase nerezolvate până la finalul perioadei

• 196 de dosare rămase cu autor neidentificat.

În anul 2019, dintre cele 4.830 de dosare de soluționat pe rolul parchetelor:

• 1.793 de cazuri soluționate până la finalul anului

• 2.504 dintre cazuri rămase nesoluționate la sfârșit de an

• 206 cazuri rămase cu autor neidentificat.

În primul semestru al anului 2020, au fost înregistrate 3.840 de dosare pe rolul parchetelor, dintre care:

• 873 de spețe soluționate până la finalul perioadei

• 2.598 de cazuri rămase nesoluționate la finalul primului semestru

• 219 cazuri rămase cu autor neidentificat.