Organizația Salvați Copiii România deschide, în București, Centrul de Consiliere și Servicii Integrate pentru copiii refugiați din Ucraina și părinții lor

Copiii refugiați din Ucraina care frecventează școala au un risc mai mic de a se simți singuri, însă ratele de înscriere la școală pentru copiii care au fugit din cauza războiului din Ucraina rămân îngrijorător de scăzute în Europa, arată datele recente ale unui raport internațional Save the Children.

În cadrul programului dedicat asistării umanitare a copiilor ucraineni, unde o componentă de bază este incluziunea școlară a acestora, Organizația Salvați Copiii România a inaugurat la București Centrul de Consiliere și Servicii Integrate pentru copiii refugiați din Ucraina și părinții lor. La nivel național, au fost depuse până acum 3.036 de cereri de înscriere a copiilor refugiați din Ucraina în sistemul de învățământ românesc, dintre care 972 sunt solicitări pentru înscriere preșcolari, iar 2.064 pentru elevi, arată datele Ministerului Educației.

Mai mult de jumătate dintre copiii intervievați au considerat că situația lor s-ar îmbunătăți dacă ar avea prieteni din comunitatea gazdă (57%), dacă ar avea posibilitatea de a face sport sau de a-și practica hobby-urile (56%) și dacă ar învăța limba locală (54%). Băieții declară, într-o proporție semnificativ mai mare decât fetele, că își doresc să aibă prieteni în comunitatea gazdă (64% față de 52%, respectiv). Jumătate dintre copii au declarat că se simt mai neliniștiți de când au fugit din Ucraina, această cifră ajungând la 78% în cazul copiilor de peste 16 ani.

Salvați Copiii România și-a diversificat programul destinat copiilor refugiați din Ucraina și, dincolo de asistența umanitară imediată, a creat un program de incluziune educațională pentru acești copii: astfel, 528 de copii sunt deja sprijiniți prin programe de tip after-school în 13 școli, unde studiază, cu pedagogi ucraineni, potrivit programei din țara lor și învață limba română.

Gabriela Alexandrescu, Președinte executiv Salvați Copiii România, a declarat: "Copiii care fug din calea războiului sunt copii traumatizați, care trebuie să înțeleagă foarte repede că își abandonează casele și, în cele mai multe dintre cazuri, și tații, pentru a-și salva viața. Este un bagaj emoțional imens, de aceea redarea unui sentiment de normalitate, prin includerea în școli, în programe de terapie și consiliere socială, este crucială. La fel de important, însă, este ca mamele lor, cu care cel mai adesea ajung în România, să primească informații clare despre pârghiile pe care le au pentru a se putea integra în România.".

"În acest context în care sistemul public românesc a fost întins la niște limite ale sale, eforturile pe care organizațiile ca Salvați Copiii, Organizația Internațională pentru Migrație și alte organizații care au venit și au construit servicii sociale sau de sprijin în locurile în care noi nu am mai putut, au făcut ca răspunsul României să fie mai mult decât decent, să fie un model și mă bucur că am reușit să ne mobilizăm atât de bine, noi ca țară, noi ca oameni și să mă bucură extrem de mult că cel puțin în această criză a refugiaților, noi românii am funcționat ca o echipă și s-a văzut.", a adăugat Maria Mădălina Turza, consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului Românie.

De la debutul crizei umanitare din Ucraina, 2.914.304 de cetățeni ucraineni au intrat pe teritoriul României și până în prezent au fost depuse 4.391 de cereri de azil și au fost emise 90.287 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare. 15.591.979 de persoane au părăsit teritoriul Ucrainei prin granițele cu România, Polonia, Ungaria, Slovacia și Moldova, dintre care aproximativ 45% sunt copii. Mulți copii au fost martori la evenimente dureroase, fiind nevoiți să își părăsească locuințele și să îi lase în urmă pe cei dragi. Guvernele țărilor gazdă au un rol esențial în sprijinirea copiilor, astfel încât probleme precum anxietatea și nefericirea să nu se transforme în probleme de sănătate mintală pe termen lung.

În Centrul de consiliere și servicii integrate București a fost acordată asistență socio-umanitară pentru 7.136 de beneficiari, dintre care 3.581 de copii, constând în: consiliere socială, facilitarea accesului la servicii medicale, educaționale, sociale, suport material și financiar, consiliere psihologică, activități de coeziune socială și activități educative - cursuri de limba română, activități de petrecere a timpului liber.

La 11 ani, Katerina s-a confruntat deja cu situații grele, chiar și pentru un adult. Împreună cu fratele ei de doar 5 ani, bunica și mama ei, Katerina a fugit din calea războiului, cu un picior bolnav și cu mintea bulversată de trauma de a-și lăsa în spate tatăl, nevoit să lupte în război. Salvați Copiii România a reușit să o înscrie la un medic de familie și apoi a asistat-o să poată fi tratată la clinica de ortopedie a Spitalului clinic de copii "Grigore Alexandrescu" din București. Totodată, pentru că trauma fetiței este profundă, ea a fost inclusă în activitățile de consiliere și suport emoțional desfășurate în cadrul Centrului de Consiliere și Servicii Integrate Salvați Copiii din București.


 

Înființarea și funcționarea Centrului de Consiliere și Servicii Integrate din București sunt susținute cu sprijin financiar din partea Ministerului Norvegian al Afacerilor Externe.

Totodată, separat de activitățile Centrului de Consiliere și Servicii Integrate, Organizația Salvați Copiii a acordat asistență umanitară unui număr de 8.936 de copii și 5.548 de adulți în Gara de Nord, 1.857 de copii și 740 de adulți în Centrul de Proceduri și Cazare pentru Solicitanți de Azil, precum și 11.413 copii și 616 adulți în centrul Romexpo.În total, 36.446 de persoane au beneficiat de servicii în București, dintre care 25.987 de copii și 10.459 de adulți.