Această tragedie se poate întâmpla oricând într-un alt spital din România, în condițiile în care instituțiile sanitare sunt obligate să funcționeze în clădiri cu infrastructură învechită, avertizează Federația Sanitas din România.

”Suntem alături de familiile care i-au pierdut pe cei dragi în această tragedie și alături de personalul din spital care face tot ceea ce este omenește posibil să limiteze dezastrul! ... Dar nu putem să nu spunem, pentru a nu știu câta oară, că același lucru se poate întâmpla oricând într-un alt spital din România, în condițiile în care instituțiile sanitare sunt obligate să funcționeze în clădiri cu infrastructură învechită (de peste 80-90 de ani!), incapabilă să facă față cerințelor tehnice și a celor de siguranță a pacienților”, atrage atenția Federația Sanitas.

Organizația precizează că nu există o strategie coerentă la nivelul guvernului și nici un management adecvat al resurselor pentru a rezolva această problemă de structură a sistemului sanitar public.

”În schimb, guvernanții sunt ”campioni” ai deciziilor punctuale, luate ”pe genunchi”, care încearcă să cârpească sistemul numai acolo și când cedează! Nu mai devreme de ieri, premierul Cîțu amenința managerii cu pierderea locurilor de muncă dacă nu rezolvă problema locurilor la ATI. Să-i spună cineva domnului prim-ministru că secțiile ATI nu se fac la comandă și nu suportă improvizații”, mai spune Federația Sanitas.


Incendiu la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța; 7 pacienți au murit

Mai mult pe EurActiv »