Scriitorul Gheorghe Schwartz reacționează în cazul profesoarei anchetate pentru că a pălmuit o elevă

Autorul arădean denunță degradarea învățământului românesc și susține că reacția profesoarei anchetate penal a fost una de legitimă apărare. Anchetarea profesoarei este „o palmă dată României de azi”, consideră scriitorul Gheorghe Schwartz.
Scriitorul Gheorghe Schwartz, una dintre vocile marcante ale literaturii arădene și autor al mii de articole de opinie în presa românească, a postat pe contul său de socializare un comentariu tranșant pe marginea unui caz care a inflamat recent opinia publică: anchetarea penală a unei profesoare care a pălmuit o elevă recalcitrantă.
Deși declarase că nu va mai publica materiale de atitudine, preferând să își dedice timpul rămas exclusiv scrisului de carte, Schwartz a rupt tăcerea în fața unei informații care i s-a părut revoltătoare. Într-o postare publică, autorul a vorbit despre „degradarea permanentă a statutului dascălului” și despre un sistem educațional care „nu mai are nicio legătură cu realitatea de la catedră”.
„Să deschizi un dosar penal pentru că o profesoară i-a dat o palmă unei adolescente obraznice, agresive și recalcitrante mi se pare un pas hotărât spre situația școlilor din SUA, unde aflăm că în mai fiecare lună câte un elev a ucis dascăli și colegi”, scrie Gheorghe Schwartz.
În sprijinul poziției sale, autorul evocă propria experiență profesională: a lucrat în învățământul special, universitar, a fost director de școală și decan de facultate, dar și șef de Comisie județeană de diagnostic și triere. Din această perspectivă, condamnă vehement ceea ce consideră a fi o ierarhizare aberantă a priorităților în sistemul educațional românesc.
„La Arad s-a ridicat – în timp record pentru mersul șantierelor din România – un Inspectorat Școlar asemenea unui sediu de minister. Alături, Palatul Copiilor se află în construcție de ani și ani. Așa că nu elevii sunt importanți, ci doar șefii”, afirmă el, adăugând că în multe țări nici nu mai există inspectorate școlare.
Schwartz mai critică și „absurditățile legislative și birocratice” care, în opinia sa, nu fac decât să agraveze problemele: „Aberații precum «toți copiii au dreptul să fie primiți la orice școală!» nu ne mai miră că sunt reluate ostentativ. Copiii cu deficit intelectual real nu vor face față programei învățământului general, iar elevii vor pierde șansa de a fi integrați în societate.”
Revenind la incidentul din Timiș, unde o profesoară de 58 de ani a fost acuzată că a pălmuit o elevă după ce a fost jignită și bruscată, scriitorul întreabă retoric: „Ce trebuia să facă? Să-i mulțumească netrebnicei?”
În încheiere, Gheorghe Schwartz conchide: „Palma profesoarei aflată în legitimă apărare este de fapt o incredibilă palmă dată României de azi”.
Cine este Gheorghe Schwartz
Gheorghe Schwartz (născut în 1945, Lugoj) este un prozator român de marcă, profesor universitar și fost decan la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad. Cunoscut pentru operele sale epice ample, precum ciclurile Cei O Sută și Enigmele infinite, Schwartz este apreciat pentru stilul erudit și construcțiile narative originale. Comparat cu autori precum Kundera sau Musil, el explorează teme existențiale și mitologii personale. Implicat activ în viața culturală și civică, a militat pentru conservarea patrimoniului și a fost o voce importantă în Uniunea Scriitorilor și Copyro.
Comentarii