Secretarul Comisiei pentru învățământ, Dumitru Oprea spune că senatorii PSD au modificat pe ascuns legea educației și arată că el nici nu a semnat modificările, dar semnătura lui apare pe document.

UPDATE

Purtătorul de cuvânt al PNL, Adriana Săftoiu a afirmat, pentru News.ro, că liberalii vor cere, luni, în plenul Senatului, retrimiterea la Comisia de învățământ a proiectului de lege potrivit căruia concursurile pentru ocuparea posturilor de director de școală pot avea loc doar după semestrul II al anului școlar, invocând nerespectarea procedurilor parlamentare la elaborarea raportului și falsificarea semnăturii secretarului comisiei, Dumitru Oprea.

Vicepreședintele comisiei de învățământ din Senat, Cristian-Dănuț Mihai a declarat pentru News.ro că s-a aflat în ședința comisiei în care s-a discutat cu reprezentanți din sindicate și din Ministerul Educației, pe mai multe teme, dar că nu știe absolut nimic de amendamentul care a apărut la proiectul de lege al lui Valentin Sava.

Potrivit unor surse din comisie, amendamentul ar fi fost adoptat în prezența a numai trei senatori: Ecaterina Andronescu, Marin Burlea și Cătălin Croitoru, toți de la PSD.

"Știu că secretarul comisiei, domnul Dumitru Oprea a lipsit, eu am semnat raportul ca președinte al comisiei. Doamna consilieră de la comisie a luat semnătura de la domnul Dănuț (Cristian Dănuț Mihai - n.red.), vicepreședinte al comisiei, care tot de la PNL este. Eu știu că am semnat. Sunt foarte atentă la documente și am avut grijă să avem cvorum de ședință", a declarat, pentru News.ro, Andronescu.

Secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar Monica Anisie, prezentă la ședința de miercuri, a declarat pentru Hotnews.ro că nu s-a menționat nimic de un amendament sau un raport privind organizarea concursurilor. 

+++

Senatorul PNL Dumitru Oprea susține că modificările aduse legii educației privind organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de directori de școli au fost făcute pe ascuns de către senatorii social-democrați, având în vedere că el nu a semnat raportul privind inițiativa PSD pentru amânarea concursurilor, insistând că proiectul a fost discutat fără a fi pe ordinea de zi a comisiei de învățământ.


"La comisie nu am participat. Și mă surprinde faptul că pe ordinea de zi, dacă puteți verifica și acum, nu a figurat o astfel de propunere legislativă. A apărut și în presă că aș fi semnat ca secretar al comisiei alături de doamna Andronescu. Nu aveam cum să semnez, dacă vă uitați cu atenție acolo este un "pentru". Cineva a semnat "pentru". Pe ordinea de zi nu a figurat, voturile nu știu cine le-a dat și cum le-a dat, iar semnătura nu este a mea, e a unei persoane pe care probabil cu timpul o să o aflăm”, spune senatorul PNL.

"Eu sper că înțelepciunea cea de pe urmă va opera că așa ceva nu o să mai treacă atât de lejer. La Camera Deputaților nu exista decât articolul privind orientarea profesională a tinerilor, iar la Senat s-a venit cu un alt articol care face pulbere ordinul ministrului vizând organizarea concursurilor de directori și directori adjuncți. La Camera Deputaților subiectul nu a fost discutat", a explicat Oprea.

Amendamentele i-ar aparține fostului ministru al Educației, senatorul PSD Ecaterina Andronescu, și prevăd ca aceste concursuri să aibă loc în vara anului viitor și nu în octombrie, așa cum dorește Ministerul Educației. Oprea susține că a încercat să vorbească cu senatoarea PSD Ecaterina Andronescu, președintele Comisiei, pe această temă, dar nu îi raspunde la telefon.

"Eu sunt șocat de apariția subiectului, cine l-a provocat habar n-am. Este un subiect pe care numai doamna Andronescu poate să îl explice. Doamna Andronescu trebuie să răspundă la toate acestea, fiindcă mi se pare strigător la cer ce s-a întamplat. Nu răspunde însă la telefon, că am încercat să o sun. Nu am reușit să aflu un cuvânt de la dânsa despre ce s-a întamplat. E o nebunie",

, a adăugat Oprea.

Ecaterina Andronescu a confirmat existența modificării legislative.

"Există o asemenea lege în Parlament, dar nu știu când se va vota, când o să o pună pe ordinea de zi Biroul permanent al Senatului".

Întrebată cum și de ce a introdus amendamentul pe lege, Ecaterina Andronescu nu a mai comentat și nici nu a mai putut fi contactată telefonic, scrie Mediafax.

Comisia de învățământ din Senat a introdus un amendament prin care amână până la vacanța de vară din 2017 organizarea concursului de director și director adjunct de școală, în condițiile în care ministrul Educației, Mircea Dumitru, a declarat că intenționează să organizeze aceste concursuri în luna octombrie.

Andronescu refuză să spună cine a introdus amendamentul

Într-o intervenție la Digi24, fostul ministru al Educației a refuzat să spună cine a introdus amendamentul care amână concursul, pe motiv că nu este important.

Întrebată în ce cadru s-a discutat despre acest amendament și dacă a fost la curent cu discuțiile despre introducerea lui, Ecaterina Andronescu a refuzat categoric să dea detalii, acuzând jurnalistul că se poartă cu ea "precum Inchiziția".

Ea a susținut că nu este împotriva organizării concursului, dar nu în perioada anului școlar.

"N-am nimic cu metodologia, n-am nicio problemă cu organizarea concursului, dar sunt obligată ca, în calitatea mea de ales al poporului, să țin seama de ceea ce îmi sesizează sistemul. De exemplu, în două județe, de la inspectorat am primit mesajul că jumătate din directori își dau demisia. Nu vă supărați, în acest moment, când anul școlar a început, acest lucru este grav. Nu cred că de ambiția de a face acum concursul, până în noiembrie, trebuie să bulversăm sistemul", a afirmat Andronescu.

Liderul deputaților PSD acuză dorința de a aduce o clientelă politică

Florin Pâslaru, liderul deputaților social-democrați, se declară ferm împotriva deciziei ministrului Educației, Mircea Dumitru, de a organiza concurs.

"PSD dorește să facă lucruri în folosul românilor. Eu cred că actualul ministru al Educației face orice este posibil pentru a bulversa viața românilor în general sau, dacă vreți, și viața academică. Și atunci nu pot să mă gândesc decât la acțiuni de gen... cu siguranță este politic. De ce să schimb eu directorii de școli înainte de alegeri? PSD-ul nu este de acord ca acest concurs să se facă după aceste reguli care sunt clar introduse pentru a se aduce o clientelă politică în funcții în care nu au ce căuta”, Florin Pâslaru.

Andronescu recidivează, după ce l-a protejat pe Ponta 

Pe 29 decembrie 2014, Victor Ponta, pe atunci premier, a emis o ordonanță de urgență, OUG 94/2014, publicată în "Monitorul oficial" pe 30 decembrie 2014. La articolul 12, alineatul 1, din OUG se prevede că "Titularul unui titlu științific poate solicita Ministerului Educației și Cercetării Știintifice renunțarea la titlul în cauză. În acest caz Ministerul Educației și Cercetării Știintifice ia act de renunțare printr-un ordin de revocare emis în acest scop".

O astfel de prevedere îl ajuta chiar pe Ponta, dar și pe alți politicieni suspectați că și-au plagiat tezele de doctorat.  

Pe 25 februarie 2015, Camera Deputaților a decis ca articolul 12 din OUG, cel referitor la renunțarea la un titlu științific, să fie abrogat, iar la începutul lunii martie 2015, proiectul de lege de adoptare a OUG 94/2014 a ajuns în Senat.

Proiectul a fost însă blocat de Ecaterina Andronescu. Acesta a declarat, în iulie anul trecut, pentru România Liberă, că a decis să nu pună proiectul de lege de aprobare a OUG 94 pe ordinea de zi a Comisiei de învățămînt pentru că erau și alte ordonanțe de urgență referitoare la schimbarea legii educației și nu avea sens să fie discutate separat.