Secretarul de stat pentru Vecinătatea Europeană în cadrul Ministerului britanic de externe, Wendy Morton, se află luni și marți în vizită în România.

”Vizita va consolida relația dintre Marea Britanie și România și va demonstra cooperarea bilaterală strânsă în domenii precum apărare și securitate, statul de drept, sclavia modernă și traficul de persoane, precum și legăturile apropiate dintre locuitorii celor două țări”, precizează Ambasada Marii Britanii la București, într-un comunicat de presă.

La prima sa vizită în România, Wendy Morton se va întâlni cu secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice, Cornel Feruță, cu ministrul de interne Lucian Bode și cu președintele Senatului, Anca Dragu. 

”Aștept cu nerăbdare vizita mea de două zile în România, un prieten apropiat al Marii Britanii, cu care avem o cooperare excelentă. Mă voi întâlni cu omologii mei români pentru a purta discuții despre reînnoirea Parteneriatului nostru Strategic, apărare și securitate, statul de drept, sclavia modernă și traficul de persoane, precum și COP26 și obiectivele comune privind schimbările climatice”, a declarat Wendy Morton înainte de vizită.

În cadrul discuțiilor, secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Cornel Feruță a evidențiat că, pentru România, Regatul Unit rămâne în continuare un partener strategic, de încredere, existând numeroase poziții similare pe teme de actualitate în relațiile internaționale, informează MAE.

Cele două părți au reiterat interesul pentru consolidarea și modernizarea Parteneriatului Strategic bilateral, în lumina noilor evoluții post-Brexit, fiind agreate continuarea demersurilor pentru actualizarea Declarației Comune a Parteneriatului și explorarea de noi oportunități pentru extinderea cooperării româno-britanice.

Totodată, secretarul de stat Cornel Feruță a subliniat rolul esențial al comunității românești din Regatul Unit în calitate de vector al impulsionării relației bilaterale româno-britanice în ansamblu și a reiterat importanța acordată de autoritățile de la București respectării drepturilor românilor din Regatul Unit.

Din această perspectivă, el a pledat pentru soluționarea chestiunii taxei diferențiate aplicate de partea britanică pentru vizele de muncă, prin identificarea unei abordări comune, cât mai curând posibil.

Dialogul româno-britanic a prilejuit un schimb de opinii privind problematica securității la Marea Neagră, cele două părți având abordări similare cu privire la provocările de securitate regională și mecanismele de a răspunde acestor provocări. În context, a fost reconfirmată convergența viziunilor celor două state cu privire la o serie de teme globale, inclusiv evoluțiile din Vecinătatea Estică și Sudică, respectiv dosarul schimbărilor climatice.