Președinta Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutul Național de Sănătate Publică, Adriana Pistol, spune că Andreea Moldovan a prezentat doar ideile principale din Ordinul privind carantina.

Astfel, Pistol a declarat că Ordinul nu a fost dezbătut în grupul tehnico-științific, iar fostul secretar de stat a prezentat într-o ședință ideile principale. Andreea Moldovan susținea săptămâna trecută altceva.

„D-na secretar de stat Andreea Moldovan, în cadrul unei ședințe convocată de dr. Raed Arafat a Grupului tehnico-științific, a deschis într-adevăr acest subiect. A prezentat dorința domniei sale de a modifica criteriile și metodologia prin care se face evaluarea riscului în vederea carantinării. A descris pe scurt câteva dintre viziunile domniei sale. Trebuie să înțelegem un lucru – pe de o parte nu îmi aduc aminte să fi fost discutate în detaliu propuneri, așa cum ar fi fost poate bine, dat fiind că în acest grup se află colegi din mai multe instituții”, a spus, la Aleph News, Adriana Pistol.

Întrebată dacă a fost dezbătut ordinul, Pistol a negat acest lucru și a precizat că au fost prezentate doar ideile principale.

„Grupul tehnico-științific, chiar dacă face niște propuneri, toate discuțiile și toate minutele pleacă către CNSU, iar numai Comitetul Național pentru Situații de Urgență decide. S-au discutat măsurile cu privire la măsurile pe care grupul le considera oportune despre București. Procedural nu s-a votat și nu a apărut nici în minuta care a plecat spre CNSU. (…) Poate că domnia sa a avut sentimentul că această discuție a fost suficientă”, a adaugat Pistol.

+++

Andreea Moldovan spunea săptămâna trecută, după ce a fost demisă din funcție de premier, că discutarea Ordinul prin care s-au modificat criteriile de carantinare a unei localități "s-a făcut în două zile succesive la sediul Ministerului Sănătății într-o companie mai mult decât selectă, reunind reprezentanți ai INSP și DSU”.

La discuții au participat din partea INSP Adriana Pistol, Florentina Furtunescu și Radu Cucuiu, iar din partea DSU - Raed Arafat și Călin Alexandru. Totodată, din partea Ministerului Sănătății au participat la discuții epidemiologi, asistenți medicali, ministrul Voiculescu și ea, afirma Moldovan.

"Așa s-a purtat discuția. A fost o discuție de trei timp de patru ore. S-a revenit a doua zi cu clarificări și cu discuții suplimentare, astfel încât forma finală a fost forma agreată de către toate lumea și ulterior și în grupul tehnico-științific”, a explicat fostul secretar de stat.