La solicitarea președintelui, șeful Poliției și un secretar de stat din MAI au explicat că negocierea, noaptea, cu membri ai clanului Duduianu a fost un demers absolut legal pentru a preveni producerea unor incidente violente și răspândirea COVID-19.

Deși chiar un membru al clanului Duduianu a dezvăluit în urmă cu două săptămâni întâlnirea cu șefi din Poliția Română într-o biserică, într-o noapte, iar marți au apărut și imagini ce au confirmat evenimentul, MAI și Poliția Română au făcut declarații, doar după ce președintele Klaus Iohannis le-a cerut în mod public să explice cum s-au petrecut lucrurile.

Secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu a susținut joi, într-o declarație de presă, că evenimentul de la București (înmormântarea lui Emi Pian) de la începutul lunii august a fost ”permanent monitorizat de către mai multe structuri din cadrul MAI, misiunea noastră fiind aceea de a preveni producerea unor incidente grave”.

”Urmare a analizelor de risc a rezultat că era pusă în pericol sănătatea persoanelor din municipiul București, existau date și informații că la procesiune de duminică, 9 august, erau așteptate să participe aproximativ 3.000 de persoane. Această situație putea să conducă la răspândirea infecției cu noul coronavirus prin încălcarea nomelor sanitare. De asemenea, exista riscul producerii unor acte de violență de natură să afecteze ordinea publică în Capitală”, a spus Despescu.

Susținând că forțele de ordine nu fug de responsabilitate, el a mai spus că în săptămâna respectivă structurile MAI au organizat la nivel național mai mult acțiuni pentru descurajarea escaladării conflictului.

”Aceste acțiuni, care au fost mediatizate în ultima perioadă, a arătat (!) implicarea noastră în activitățile de combatere a criminalității...Din păcate, pe 8 august nu am putut continua în același mod activitățile programate, instanța de judecată respingând propunerile de efectuare a 33 de percheziții domiciliare, unele dintre acestea pentru a fi realizate în București”, a explicat Despescu.

Pentru siguranța cetățenilor Capitalei, Poliția a solicitat devansarea funeraliilor și a cerut reprezentanților BOR sprijin în acest scop, susține Despescu, fără să aducă lămuriri privind mai multe încălcări ale legii în contextul morții lui Emi Pian.

”Modul în care ne-am îndeplinit misiunea a fost asumat, fiind cea mai eficientă soluție legală pentru a proteja sănătatea cetățenilor și de a a preveni incidente violente în data de 9 august”, a afirmat oficialul.

”În nicio clipă, Poliția Română nu a negociat siguranța cetățenilor cu nicio persoană, indiferent de calitatea acestora, nu s-a negociat nici aplicarea legii”, a susținut Despescu, adăugând că instituția vine cu răspunsuri doar atunci când e sigură că ”explicațiile publice nu vor afecta anchetele pe care le derulăm”.

”Nu tolerăm practici și acțiuni care nu respectă legea și avem toleranță zero indiferent de calitatea celui care încalcă legea, inclusiv față de cei care divulgă acțiuni aflate în derulare sau informații din anchetă”, a mai spus Despescu.

La rândul său, șeful Poliției Române, Liviu Vasilescu, a precizat că a fost ”o operațiune oficială a poliției, pentru a asigura prin toate mijloacele legale siguranța cetățeanului”.

Deși contestată de mulți, acțiunea a dus la ”un rezultat bun, pentru că nu avem alte victime și imagini cu sute de persoane și un potențial scandal în stradă, care ar fi făcut mult rău nu doar Poliției Române, ci chiar României”.

”Nu nu am negociat și n-o să negociez niciodată siguranța cetățeanului și demnitatea polițistului”, a mai spus Vasilescu.

Cei doi au plecat rapid, fără a accepta întrebări din partea jurnaliștilor.