Șeful Gărzii de Mediu București va fi demis, după ce ministrul mediului a cerut miercuri, pentru a doua oară, îndepărtarea sa din funcție, în contextul scandalului privind poluarea din București.

Ministrul mediului, Costel Alexe, a solicitat din nou miercuri, într-o conferință de presă, înlocuirea lui Viorel Glăman din funcția de comisar sef al Gărzii de Mediu București.

"În urma informațiilor apărute în spațiul public și a unei implicări nu tocmai eficiente a Gărzii de Mediu București în ceea ce înseamnă monitorizarea problemelor de mediu cu care se confruntă Capitala, am solicitat astăzi comisarului general de la Garda Națională de Mediu schimbarea din funcție a comisarului șef de pe București de la Garda de Mediu”, a spus Alexe. Glăman va fi demis în perioada următoare, dar - cum este funcționar public -va fi mutat pe o altă funcție din instituție.

Într-o intervenție la Digi24, marți seară, Viorel Glăman a susținut că nu are nicio vină pentru poluarea din București și a invocat numărul mic de comisari de mediu din București - "13-14 comisari, maxim" și salariile "prost plătite".

"Eu consider că nu am nicio vină. Domnul ministru al mediului și doamna comisar general mă poate analiza (sic!)", a mai spus el cu privire la poluarea din Capitală.

"Am auzit de problema aceasta, gropile de gunoi din București nu sunt în București, sunt pe raza județului Ilfov. Pe raza Bucureștiului nu este decât o singură groapă. Eu fac tot ce îmi stă în putință. Pe București, în 2019, am dat amenzi de un milion de lei pe poluare atmosferă și pe depozite necontrolate de deșeuri", a mai spus el. 

Viorel Glăman a insistat că de vină pentru poluarea din noaptea de duminică spre luni ar fi și o "inversiune termică”: "Am act oficial, vă trimit adresa în 10 secunde ... O inversiune termică înseamnă următoarea: favorizând mișcările descrecente ale aerului în primii 100 de metri deasupra solului și menținerea unei pelicule de aer umed în stratul din imediata apropiere a acestuia, stratul de până la maxim 10-30 de metri. N-a bătut aerul, s-a format bucla aceasta, la care se adaugă și poluarea. Eu nu contest că Bucureștiul nu e un oraș poluat".

Jurnalistul Lucian Mândruță l-a întrebat dacă știe ce este acela un ecosistem, iar directorul Gărzii de Mediu de București a răspuns: "Nu o știu!".

El a mai spus că informațiile privind poluarea nu le-a avut luni dimineață, dar că se mai uită și pe cer să vadă dacă este poluare, ținând să precizeze că săptămâna aceasta desfășoară 70 de controale la potențiali poluatori.

Percheziții și acuzații

Polițiștii Capitalei au efectuat marți dimineață percheziții în București și în județele Ilfov și Giurgiu într-un dosar penal în care sunt vizate două societăți comerciale și mai multe persoane fizice care ar fi colectat, transportat, deversat și îngropat deșeuri în locuri neautorizate, provocând prejudicii semnificative mediului.

În ultimele zile, în Portul Constanța Sud Agigea au fost descoperite mai multe containere cu deșeuri provenind din Marea Britanie și există suspiciuni că acestea urmau să fie arse ilegal în județul Ilfov sau să ajungă în gropile de gunoi din jurul Capitalei, relatează Agerpres.

Tot marți, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a pus sub acuzare trei persoane și o firmă, pentru că au deversat în râul Argeș și au îngropat în solul din zona unor balastiere din județele Ilfov și Giurgiu sute de tone de deșeuri.

Protest la Ministerul mediului

Miercuri, de la ora 13:00, comunitatea Declic organizează în protest în fața Ministerului mediului: "Solicităm modernizarea Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului, astfel încât să funcționeze la cel puțin 85% din capacitate. Doar așa vom ști exact care sunt cifrele despre poluarea aerului".