În contextul în care Guvernul și Parlamentul propun tot felul de pedepse alternative, lucrătorii din penitenciare se tem că în curând nu vor mai avea pe cine să păzească.

Președintele Sindicatului Național al Lucrătorilor de Penitenciare, Ștefan Teoroc, a declarat joi, după o întâlnirea cu ministrul justiției, că printre temele abordate în cadrul discuțiilor s-a numărat și cea privind efectivele de deținuți, care „sunt pe cale de dispariție”, în contextul „multitudinii de legi care apar pe pedepse alternative, pe tot felul de subterfugii de la pedeapsa cu închisoarea”.

„Am discutat despre probleme interne de sistem, care vizează inclusiv efectivele de deținuți. Vedem într-o drastică diminuare - de unde aveam o preocupare cu efectivele de salariați, că erau foarte puțini în raport cu numărul de deținuți -, mai nou socotim deținuții care sunt pe cale de dispariție. Am vrut să știm care este poziția ministerului în raport cu multitudinea aceasta de legi care apar pe pedepse alternative, pe tot felul de subterfugii de la pedeapsa cu închisoarea”, a spus președintele SNLP, potrivit Agerpres.

El a arătat că, din informațiile pe care le deține, proiectul privind pedepsele alternative, care vizează brățările electronice, pedeapsa la domiciliu și munca în folosul comunității, va fi retras, el aflându-se la Curtea Constituțională, având o sesizare după ce a fost adoptat în Parlament, și că urmează a se construi un proiect nou, sustenabil.