MINDSETSinagoga din Orăștie a fost vandalizată

Ferestrele Sinagogii din Orăștie au fost sparte cu pietre și bolovani, vandalizarea clădirii monument istoric fiind observată luni dimineața de doi arheologi ai Muzeului de Etnografie și Artă Populară din localitate, relatează Știrile Transilvaniei.
"La prima vedere ferestrele și ușile de pe latura de vest și de sud sunt sparte, ușa Sinagogii fiind închisă. De-a lungul pereților, în glaful ferestrelor și, probabil, în interiorul edificiului, se regăsesc câteva zeci de pietre de mărime mijlocie, dar și bolovani de caldarâm”, au constatat arheologii.
Cei doi specialiști de la Muzeul din Orăștie au sesizat luni dimineață Poliția municipiului despre vandalizarea sinagogii și distrugerile provocate monumentului istoric, restaurata la începutul anilor 2000, scrie publicația Știrile Transilvaniei.
Background
Luni s-au împlinit 80 de ani de pogromul de la Iași.
În dimineața zilei de sâmbătă, 28 iunie 1941, soldați români și germani, membri ai serviciului român de siguranță, poliția și mase de locuitori au comis crime și jafuri la adresa evreilor din Iași. Mii dintre aceștia au fost uciși în casele lor și pe stradă; alte mii au fost arestați de patrule de soldați români și germani și duși la sediile poliției.
Lazăr Rozin, care avea doar paisprezece ani în iunie 1941, relatează: « Au intrat în casa noastră, urlând și jefuindu-ne toate bunurile. Ne-au poruncit să ieșim cu toții din casă, inclusiv mama și surorile mele. Am ajuns la secția de poliție și pe drum am văzut cum oamenii erau bătuți și cadavre de evrei erau înșirate pe străzi. »
În următoarea zi, « Duminica neagră », soldații români au impușcat mii de evrei care fuseseră încarcerați în secția de poliție.
Aproximativ 4000 de evrei, strânși din toate părțile orașului, au fost înghesuiți în vagoane și camioane de marfă. « Trenurile morții » au fost închise ermetic și au circulat dus-întors între mai multe gări. (Sursa: www.yadvashem.org)
Comentarii