Guvernul a amânat adoptarea măsurilor bugetar-fiscale pentru luni, dar sindicatele se opun în continuare schimbărilor propuse.

Amânarea adoptării pachetului de modificări ale Codului Fiscal se datorează lipsei unor avize, potrivit unor surse guvernamentale, printre care cel al Consiliului Economic şi Social (CES), un organism consultativ al Parlamentului şi al Guvernului României format din reprezentanți ai sindicatelor, patronatelor și societății civile.

După ce joi CNSLR Frăția a anunțat că a lansat procedurile pentru declanșarea grevei generale, mai multe organizații sindicale și-au anunțat vineri susținerea pentru un astfel de protest împotriva planului Guvernului de a transfera contribuțiile sociale de la angajatori la salariați.

Confederația CNS Cartel Alfa susține că o grevă generală este „sancțiunea firească” ce trebuie aplicată politicienilor aflați la guvernare care impun o agendă de măsuri fiscale care sunt în contradicție cu angajamentele pe care și le-au asumat față de lucrători. „Marii perdanți sunt atât salariații din mediul economic, care riscă să le fie diminuate veniturile nete printr-o aplicare discreționară a măsurii de către angajatori, cât și salariații bugetari, care au avut ocazia să înțeleagă că marea creștere salarială, prin schimbarea definiției salariului, este doar o mare scamatorie politicianistă”, reiese dintr-un comunicat al organizației sindicale.

„Nu suntem de acord cu tot ce înseamnă acel pachet legislativ din Codul Fiscal şi, în mod special, cu transferul de contribuţii, pentru că acolo e toată povestea de fapt - transferul de contribuţii de la angajator la angajat. Am înaintat nu unul, ci sute de memorii, dar nu contează pentru că ei nu vor să renunţe la acel transfer de contribuţii pentru simplul motiv că nu pot să aplice legea salarizării. Practic, transferul de contribuţii anulează majorările salariale din sistemul public. Poliţiştii nu au dreptul la grevă, ci la acţiuni de pichetare, miting. Cei din privat pot declanşa greve”, a declarat, pentru Mediafax, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România şi membru al CES, Dumitru Coarnă.

Coarnă a precizat că sunt luate în calcul şi mai multe acţiuni de protest. „Luăm în calcul în mod serios aceste activităţi de protest pentru că lucrurile sunt într-o altă logică”, a subliniat sursa citată.

Şi liderii Blocului Naţional Sindical (BNS) critică măsurile fiscale ale Guvernului.

„Avizul negativ al CES, chiar dacă este unul consultativ, ar trebui să tragă un semnal de alarmă guvernanţilor. Organizaţii naţionale sindicale repezentative, organizaţii şi structuri asociative, cât şi ale capitalului din România au transmis către Guvern, un răspuns ferm cu privire la intenţia sa de a modifica Codul Fiscal. Oamenii nu înţeleg ce raţiuni stau la baza acestui gest, care va bulversa mediul economic şi relaţiile de muncă din România. Normal ar fi ca reprezentanţii Guvernului să se întrebe dacă reprezentanţii legitimi ai salariaţilor, care vor fi loviţi în mod direct, cât şi reprezentanţii mediului de afaceri, spun că nu sunt de acord, ei pentru cine guvernează?”, a spus, pentru Mediafax, preşedintele Blocul Naţional Sindical, Dumitru Costin.

Cartel Alfa a anunțat că susţine decizia colegilor din federaţiile sindicale membre, dar şi a celor din celelate confederaţii, de a începe procedurile pentru declanşarea grevei generale, în urma măsurile anunţate de guvernanţi.

„Soluţia nu o reprezintă distrugerea unui întreg model social, funcţional în toate ţările europene şi în toate ţările civilizate ale lumii care au un sistem de securitate. Nu este necesar să modificăm o întreagă realitate socială pentru a se potrivi cu o anumită ambitie a unui ministru, ci invers, actul de guvernare trebuie calibrat la nevoile societăţii”, potrivit reprezentanţilor „Cartel Alfa”.

Sindicatele susțin că principalele consecințe ale măsurilor anunțate de Guvern sunt: scăderea salariilor, în principal în mediul privat, prin aplicarea discreționară de către angajator a acestui transfer; plasarea în întregime a responsabilității întreținerii sistemelor publice de protecție socială pe umerii angajaților; o mărire ulterioară de contribuții va fi suportată doar de angajați; distrugerea unui model social european echilibrat, construit în zeci și zeci de ani de dialog social, negocieri colective și luptă susținută pentru drepturi sociale; bulversarea unui întreg sistem economic, fără un beneficiu real, și o presiune extraordinară pe un sistem administrativ care nu are capacitatea de a face față; haos legislativ, prin necesitatea modificării unei întregi legislații secundare care să corespundă cu noul model fiscal; deteriorarea și reducerea numărului serviciilor publice de sănătate prin efectul nealocării de la bugetul statului a sumelor corespunzătoare scutirilor de contribuții pentru anumite categorii.

Guvernul urma să se reunească în şedinţă vineri pentru a lua în discuţie setul de măsuri fiscale anunţate de către ministrul Ionuţ Mişa, în contextul în care patronatele şi preşedintele Klaus Iohannis şi-au anunţat dezacordul faţă de aceste măsuri. Ședința de Guvern a fost amânată pentru ziua de luni.