Sindicaliștii critică în continuare transferul contribuțiilor la angajați și se pregătesc de protest
Guvernul a amânat adoptarea măsurilor bugetar-fiscale pentru luni, dar sindicatele se opun în continuare schimbărilor propuse.
Amânarea adoptării pachetului de modificări ale Codului Fiscal se datorează lipsei unor avize, potrivit unor surse guvernamentale, printre care cel al Consiliului Economic și Social (CES), un organism consultativ al Parlamentului și al Guvernului României format din reprezentanți ai sindicatelor, patronatelor și societății civile.
După ce joi CNSLR Frăția a anunțat că a lansat procedurile pentru declanșarea grevei generale, mai multe organizații sindicale și-au anunțat vineri susținerea pentru un astfel de protest împotriva planului Guvernului de a transfera contribuțiile sociale de la angajatori la salariați.
Confederația CNS Cartel Alfa susține că o grevă generală este „sancțiunea firească” ce trebuie aplicată politicienilor aflați la guvernare care impun o agendă de măsuri fiscale care sunt în contradicție cu angajamentele pe care și le-au asumat față de lucrători. „Marii perdanți sunt atât salariații din mediul economic, care riscă să le fie diminuate veniturile nete printr-o aplicare discreționară a măsurii de către angajatori, cât și salariații bugetari, care au avut ocazia să înțeleagă că marea creștere salarială, prin schimbarea definiției salariului, este doar o mare scamatorie politicianistă”, reiese dintr-un comunicat al organizației sindicale.
„Nu suntem de acord cu tot ce înseamnă acel pachet legislativ din Codul Fiscal și, în mod special, cu transferul de contribuții, pentru că acolo e toată povestea de fapt - transferul de contribuții de la angajator la angajat. Am înaintat nu unul, ci sute de memorii, dar nu contează pentru că ei nu vor să renunțe la acel transfer de contribuții pentru simplul motiv că nu pot să aplice legea salarizării. Practic, transferul de contribuții anulează majorările salariale din sistemul public. Polițiștii nu au dreptul la grevă, ci la acțiuni de pichetare, miting. Cei din privat pot declanșa greve”, a declarat, pentru Mediafax, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din România și membru al CES, Dumitru Coarnă.
Coarnă a precizat că sunt luate în calcul și mai multe acțiuni de protest. „Luăm în calcul în mod serios aceste activități de protest pentru că lucrurile sunt într-o altă logică”, a subliniat sursa citată.
Și liderii Blocului Național Sindical (BNS) critică măsurile fiscale ale Guvernului.
„Avizul negativ al CES, chiar dacă este unul consultativ, ar trebui să tragă un semnal de alarmă guvernanților. Organizații naționale sindicale repezentative, organizații și structuri asociative, cât și ale capitalului din România au transmis către Guvern, un răspuns ferm cu privire la intenția sa de a modifica Codul Fiscal. Oamenii nu înțeleg ce rațiuni stau la baza acestui gest, care va bulversa mediul economic și relațiile de muncă din România. Normal ar fi ca reprezentanții Guvernului să se întrebe dacă reprezentanții legitimi ai salariaților, care vor fi loviți în mod direct, cât și reprezentanții mediului de afaceri, spun că nu sunt de acord, ei pentru cine guvernează?”, a spus, pentru Mediafax, președintele Blocul Național Sindical, Dumitru Costin.
Cartel Alfa a anunțat că susține decizia colegilor din federațiile sindicale membre, dar și a celor din celelate confederații, de a începe procedurile pentru declanșarea grevei generale, în urma măsurile anunțate de guvernanți.
„Soluția nu o reprezintă distrugerea unui întreg model social, funcțional în toate țările europene și în toate țările civilizate ale lumii care au un sistem de securitate. Nu este necesar să modificăm o întreagă realitate socială pentru a se potrivi cu o anumită ambitie a unui ministru, ci invers, actul de guvernare trebuie calibrat la nevoile societății”, potrivit reprezentanților „Cartel Alfa”.
Sindicatele susțin că principalele consecințe ale măsurilor anunțate de Guvern sunt: scăderea salariilor, în principal în mediul privat, prin aplicarea discreționară de către angajator a acestui transfer; plasarea în întregime a responsabilității întreținerii sistemelor publice de protecție socială pe umerii angajaților; o mărire ulterioară de contribuții va fi suportată doar de angajați; distrugerea unui model social european echilibrat, construit în zeci și zeci de ani de dialog social, negocieri colective și luptă susținută pentru drepturi sociale; bulversarea unui întreg sistem economic, fără un beneficiu real, și o presiune extraordinară pe un sistem administrativ care nu are capacitatea de a face față; haos legislativ, prin necesitatea modificării unei întregi legislații secundare care să corespundă cu noul model fiscal; deteriorarea și reducerea numărului serviciilor publice de sănătate prin efectul nealocării de la bugetul statului a sumelor corespunzătoare scutirilor de contribuții pentru anumite categorii.
Guvernul urma să se reunească în ședință vineri pentru a lua în discuție setul de măsuri fiscale anunțate de către ministrul Ionuț Mișa, în contextul în care patronatele și președintele Klaus Iohannis și-au anunțat dezacordul față de aceste măsuri. Ședința de Guvern a fost amânată pentru ziua de luni.
Comentarii