Echipamente de supraveghere chinezești suspectate de spionaj în SUA și Marea Britanie sunt folosite de Armata Română în puncte strategice. Ministerul Apărării dă asigurări că sistemele de supraveghere sunt securizate.

Echipamente de supraveghere chinezești suspectate de spionaj în SUA și Marea Britanie sunt folosite de Armata Română în puncte strategice. Ministerul Apărării dă asigurări că sistemele de supraveghere sunt securizate. 

Sute de instituții din România, inclusiv SRI, poliție, jandarmerie, vămi, prefecturi sau la Senat, care își are sediul în Palatul Parlamentului, folosesc echipamente Hikvision, o companie chineză controlată în mod direct de regimul comunist de la Beijing, și Dahua, un alt mare producător chinez de echipamente de supraveghere, potrivit unei investigații a publicația Radio Europa Liberă.

Cele două companii vând de mai mulți ani în România echipamente de supraveghere video. 

Ambele companii chineze sunt interzise în Statele Unite din motive de securitate, iar în țări precum Marea Britanie sau Australia, instituțiile guvernamentale au cerut înlăturarea camerelor de supraveghere ale Hikvision și Dahua – chiar și cele folosite offline – din motive de securitate națională.

Într-un răspuns pentru Europa Liberă, Hikvision susține că „analiza tehnică a produselor Hikvision nu a indicat niciodată că acestea reprezintă o amenințare de securitate pentru nicio țară sau regiune.

”Ministerul Apărării Naționale a transmis Europa Liberă că achiziționează echipamente de la companii chinezești pentru că este legal. "Nu există nicio restricție impusă achiziției produselor respective pe piața din România.”

Spre deosebire de partenerii strategici americani sau britanici, în România nu există nicio interdicție, nici măcar pentru instituții, de a folosi acest tip de camere.

Ministerul Apărării spune că echipamentele chinezești montate în unitățile militare nu sunt conectate la internet, ci la rețele proprii, securizate.

Armata garantează astfel că datele nu pot fi accesate din exterior și, din acest motiv, nu consideră că e o problemă să folosească tehnologia chinezească pentru a-și supraveghea unitățile.

Specialiștii spun însă că dispozitivele de supraveghere offline nu sunt 100% sigure. Marian Ghenescu, specialist în sisteme video, spune că aceste camere sunt ca niște mini-calculatoare, ceea ce înseamnă că au "vulnerabilități date de anumite dezvoltări involuntare”, dar și "voluntare”.