Mai multe ONG-uri acuză PNL că, prin vocea secretarului general, Lucian Bode, a anunțat un proiect de lege prin care ar fi înăsprite pedepsele prevăzute de Codul Penal pentru unele fapte, precum ultrajul și tulburarea liniștii publice.

Din această propunere, atrage atenția intenția de a modifica Art. 371 din Codul Penal, cu privire la tulburarea ordinii publice. Același demers a fost încercat și în 2017, inițiator atunci fiind PSD, spun semnatarii comunicatului.

Citește și: Ciucă și Bode s-au pus pe modificat Codul Penal

"Punem în oglindă forma actuală a articolului, modificarea propusă de PNL, dar și modificarea propusă de PSD în 2017, prin vocea dnei. Carmen Dan (la acea vreme ministru de interne, ca și dl. Bode):

"Nu este deloc surprinzător că dnii. Ciucă și Bode nu se arată originali, ci plagiază, de data această după PSD.Ambele propuneri urmăresc introducerea unor sancțiuni mai aspre, majorând limita pedepsei cu închisoarea, și eliminând posibilitatea de a sancționa doar cu amendă. PNL merge mai departe și propune și anumite circumstanțe agravante, care cresc și mai mult pedepsele. Ne opunem ferm acestei propuneri, pentru că ar introduce sancțiuni disproporționate, de natură a restricționa abuziv libertatea întrunirilor și dreptul la liberă exprimare. Să ne imaginăm următoarea situație: un grup de cetățeni enervați se strâng în fața Guvernului și urlă în gura mare: <Jos! Huo! La pușcărie, mafioților! Ciucă anchetat! Bode e un hoț!> și altele asemenea, lucruri ce se strigă de obicei la un protest", transmit organizațiile semnatare, membre ale Coaliției „Grupul ONG-uri pentru Cetățean” și partenerii lor.

Analiza autorităților:

- urlă, deci tulbură liniștea publică;

- amenință cu pușcăria și aduc atingeri grave demnității cetățenilor Ciucă și Bode;

- sunt doi sau mai mulți.

Concluzia: închisoare de la 2 la 7 ani.

Semnatarii mai adaugă că în 2017, PSD, prin ministrul de Interne, Carmen Dan, a avut minima reținere de a trimite propunerile către Ministerul Justiției, pentru evaluare. În urma reacției publice, dar și a analizei specialiștilor MJ, totul s-a oprit acolo.

În 2023, PNL, prin cuplul Ciucă-Bode, trimite proiectul direct în Parlament, unde decizia este strict politică, și nu mai trece prin evaluarea (și avizarea) profesioniștilor din justiție.

"Amintim liderilor PNL și prevederile Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, la art. 7, alin. (3^1): Propunerile legislative, proiectele de legi și celelalte proiecte de acte normative vor fi însoțite, în mod obligatoriu, de o evaluare preliminară a impactului noilor reglementări asupra drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Niciun moment, în inițiativa lor, dl. Ciucă și dl. Bode nu au arătat vreo minimă preocupare pentru drepturile și libertățile fundamentale, și cu atât mai puțin pentru respectarea legii. Solicităm ferm Parlamentului României să respingă această nouă propunere de modificare a Codului Penal care vizează restrângerea libertății întrunirilor, garantată de Art. 39 din Constituția României", mai spun ONG-urile.