Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) anunță lansarea unei platforme digitale pentru încărcarea documentelor necesare acordării șomajului tehnic pentru angajații cărora li s-a suspendat temporar contractul individual de muncă.

Platforma aici.gov.ro este disponibilă începând cu 2 aprilie, iar angajatorii pot descărca online și trimite documentele prevăzute de OUG 30/2020 modificată și completată de OUG 32/2020 pentru acordarea șomajului tehnic.

"Platforma aici.gov.ro vine atât în sprijinul cetățenilor, al companiilor private cât și a instituțiilor publice. Îi îndemn pe toți angajatorii care vor să aplice pentru șomaj tehnic să folosească această platformă. Vor găsi acolo documentele de care au nevoie pentru obținerea șomajului tehnic și tot acolo le vor depune după completare," a declarat, președinte ANOFM, Victor Picu.

ANOFM precizează că platforma pentru acordarea de șomaj tehnic își va extinde în perioada următoare funcționalitățile pentru ca toate instituțiile publice să poată răspunde rapid solicitărilor cetățenilor, în format electronic.

+++

Potrivit datelor de la Ministerul Muncii, la data de 2 aprilie erau intrate în șomaj tehnic 862.557 de persoane. Cu o zi în urmă, numărul acestora era 795.291. Aceștia sunt angajați în industria prelucrătoare, în comerț și turism, potrivit HotNews.ro.

Numărul celor care le-au încetat contractele de muncă este în acest moment de 173.834. În urmă cu o zi erau 155.675 și provin din zonele comerțului, a industriei prelucrătoare și a construcțiilor.