Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, a postat pe contul său de Facebook un scurt film, al cărui protagonist este, alături de un elev, arătând cum se utilizează testele de salivă pentru COVID-19 care vor fi introduse de joi în școli.

De asemenea, el a anunțat că profesorii care se implică în asamblarea testelor pe bază de salivă pentru elevi - în condițiile în care acesteea au fost distribuite cu componentele separate - vor primi zile de concediu, precizând că acesta este un efort pe care îl apreciază și care este realizat în interesul siguranței sanitare în școli, informează news.ro.


Cîmpeanu a declarat, luni, la Antena 3, că asamblarea testelor de salivă a fost realizată deja în mai multe județe.  

"Este într-adevăr o dificultate, cea a asamblării pe componente a acestor teste. Dar acest lucru s-a făcut deja în multe județe, avem raportările de la inspectorate. În al doilea rând, acest consum de timp din partea cadrelor didactice este compensat de importanța existenței acestor teste în școli. (...) Pentru acei colegi care s-au implicat deja și care se vor implica am anunțat că Ministerul Educației, apreciind acest efort făcut în zile libere, va compensa prin zile de concediu, în măsura posibilului. Este un efort pe care îl recunoaștem și îl apreciem, este făcut în interesul siguranței sanitare în școli”, a explicat ministrul Educației, potrivit sursei citate.

El a menționat că directorul este cel care coordonează operațiunea de asamblare a testelor în fiecare unitate de învățământ.  

"Fiecare școală are un director. Directorul este responsabil pentru managementul acelei școli, va apela la colegi cadre didactice,  va apela la personalul didactic și didactic auxiliar, personal nedidactic și, acolo unde există, un rol foarte important, îi rog pe cei care sunt angajați ai Ministerului Sănătății, asistenți medicali, să se implice în acest proces. Sunt convins că se vor implica”, a transmis Sorin Cîmpeanu.

El a reamintit că acolo unde aceste teste vor fi făcute în școli, este nevoie de acordul părinților, iar în cazul în care acest lucru nu este posibil, testele sunt date elevilor, care le vor face acasă, sub supravegherea părinților.