Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat luni Hotărârea nr. 39 prin care s-a decis eliminarea Spaniei de pe lista țărilor pentru care se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România.

De asemenea, a fost luată decizia ca instituirea carantinei pentru persoanele care sosesc în România din zonele de risc epidemiologic ridicat să se adopte prin Hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, pe baza situației emisă de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor și a propunerilor formulate de Institutul Național de Sănătate Publică.

La emiterea acestor decizii vor fi luate în considerare toate implicațiile asupra sănătății publice și vor fi analizate aspectele socio-economice generate de instituirea măsurii de carantinare.

În cazul în care situația o impune, decizia privind instituirea carantinei pentru cetățenii care se întorc în România poate fi luată pentru anumite zone sau regiuni administrative din statele cu risc epidemiologic ridicat.

În Hotărârea CNSU se mai precizează că Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a transmis luni faptul că rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori în Spania se situează la valoarea de 75,8 - inferioară valorii înregistrată pe teritoriul României 87,4.

+++

Luni dimineață, Institutul Național de Sănătate Publică a decis ca Spania să fie inclusă în zona galbenă de risc privind evoluția coronavirusului.

Măsura urma să se aplică de marți, ora 00:00, și îi obligă pe toți cei care vin din Spania spre România să intre în carantină timp de 14 zile. De asemenea, zborurile spre țara noastră urmau să fie suspendate.