Guvernul spaniol a decis reintroducerea permiselor de munca pentru romani, potrivit anuntului facut de Jose Blanco, oficial al Guvernului de la Madrid, intr-o conferinta de presa care a avut loc la finalul sedintei de vineri a Executivului, relateaza presa spaniola, citata de Mediafax.

Editia online a cotidianului "La Vanguardia" precizeaza ca, potrivit lui Jose Blanco, ministru al Dezvoltarii si purtator de cuvant al Executivului, decizia Cabinetului are ca scop conexarea fluxului de muncitori care vin pe teritoriul spaniol cu necesitatile pietei muncii. De asemenea, potrivit sursei citate, masura are ca scop contracararea dezvoltarii economiei subterane.

Ministrul a confirmat ca cererea nu va avea efect asupra muncitorilor romani care sunt deja inclusi pe piata muncii din Spania.

Jose Blanco a dat asigurari ca decizia de vineri a Guvernului spaniol nu contravine regulilor privind libera circulatie a persoanelor pe teritoriul UE, noteaza "La Vanguardia".

Oficialul spaniol a mai spus ca autoritatile de la Madrid vor notifica UE in cel mai scurt timp posibil in legatura cu aceasta decizie.

Spania nu poate, in principiu, sa introduca restrictii temporare impotriva muncitorilor romani, a declarat, vineri, David Boubil, purtator de cuvant al CE.

Aceasta  este prin urmare o masura strict protectionista care vizeaza Romania intrucat multi cetateni romani lucreaza acum in Spania. Potrivit datelor oferite de Ministerul Muncii si Imigratiei in Spania, la sfarsitul lui 2010 aproximativ 850 de mii de romani locuiau in aceasta tara. Masura nu ii va afecta insa pe romanii care au deja un loc de munca legal in Spania, deoarece ea nu se aplica retroactiv.

de I.B.