SănătateSpecialiștii care reconstruiesc viața, după. Miraculoasele celule stem
Acel "după" aflarea unui anumit diagnostic. Într-un articol din "Dilema veche", Stela Giurgeanu găsește această formulă magică "Viața de după". Reuniți la București, medici renumiți schimbă informații, pentru a da viață cu și mai multă știință, după.
Majoritatea dintre noi avem parte, în viață, de acel moment de răscruce
care ne hotărăște drumul mai departe. Pentru cei „norocoși", acel moment
nu are „decât" un impact psihologic. Pentru ceilalți însă, el coincide
atât cu o nevoie vitală de a te reconstrui lăuntric, cât și cu o
problemă de sănătate. - scrie Stela Giurgeanu, într-un dialog cu Mihaela Sofrone, un dialog care respiră emoție și încredere (Dilema veche).
Miraculoasele celule stem
Un centru în care s-a pus multă știință, dar și suflet. Era inaugurat în 2011. Centrul de Transplant Medular, Institutul Clinic Fundeni: "
Au trecut șapte ani de atunci. Dr. Alina Tănase și echipa domniei sale au realizat, de atunci, mai multe începuturi pentru pacienții confruntați cu acel moment de răscruce. Acel "după" când ți se taie picioarele și te agăți de orice șansă.
Medicina a evoluat major, iar informarea, punerea la curent cu ceea ce se întâmplă în specialitatea respectivă și, extrem de important, comunicarea cu colegii de specialitate și din specialități conexe și din eșalonul de asistență medicală - toate acestea schimbă soarta multor pacienți "după".
Acesta este rolul congreselor medicale, iar dr. Alina Tănase și-a asumat, prin fondarea Societății Române de Transplant Medular, și acest rol. Congresul Național de Transplant Medular, la a II-a ediție, se desfășoară în perioada 14-16 martie, la București. Cu invitați de la centre oncologice de renume din lume, cu medici de înaltă calificare din România, de specialitate și specialități conexe, cu personal din zona asistenței medicale (o noutate a acestei ediții).
"Este important ca toți factorii implicati în transplantul medular să înțeleagă importanța colaborării pentru reușită, iar aici mă refer la reușita medicală care trebuie să însemne salvarea de vieți. Hematologii, oncologii, onco-pediatri împreună cu cei care fac transplant medular trebuie să continue eforturile pentru ca pacientul român să beneficieze de cea mai rapidă, standarizată și profesionistă abordare și îngrijire în transplantul medular”. - conf. univ. dr. Alina Tănase.
Congresul Național al Societății Române de Transplant Medular reunește zilele acestea (15-16 martie 2018), la București, unii dintre cei mai recunoscuți specialiști la nivel international, dar și peste 30 de specialiști români în transplantul medular.
La congres s-au înscris peste 250 de specialiști din domeniile hematologie, oncologie medicală, oncologie pediatrică, anestezie și terapie intensivă, genetică medicală, medicină de urgență, medicină de laborator, farmacologie clinică.
Ca noutate, în această ediție, pe lângă sesiunile dedicate medicilor, s-a organizat, în premieră, o sesiune destinată asistenților medicali, având în vedere că aceștia întregesc echipa care se ocupă de transplantul medular.
Listă vorbitori internaționali:
• Prof. dr. Ștefan Ciurea – cercetător și medic la Departamentul de Transplant de Celule Stem și Terapie Celulară, Divizia de Medicină pentru Cancer, Universitatea din Texas, SUA• Prof. dr. Gabriel Ghiaur – medic și cercetător la Centrul de Cercetare a Cancerului din Spitalul Johns Hopkins, SUA
• Invitat special Prof. dr. Ernst Holler – coordonator al departamentului și programului de transplant alogenic de celule stem din cadrul Spitalului Universitar din Regensburg, Germania și redactor șef al revistei Leukemia
• Prof. dr. Peter Robert Gale – cercetător, profesor invitat în cadrul Centrului de Cercetare în Hematologie, Departamentul de Medicină Experimentală, Londra, UK
• Prof. dr. Nicolaus Kröger – Director medical al Departamentului de Transplant de Celule Stem din cadrul Universității Hamburg-Eppendorf, Germania,
• Prof. dr. Donald Small – Director al Diviziei de Oncologie Pediatrică la Spitalul Universitar Johns Hopkins, SUA
• Prof. dr. Leo Luznik – Departamentul de Oncologie și Hematologie al Spitalului Universitar Johns Hopkins, SUA
• Prof. dr. Gergely Kriván – Șef al departamentului de Hematologie Pediatrică și transplant de celule stem la Institutul Național de Hematologie și Boli Infecțioase din Budapesta, Ungaria
• Prof. dr. Didier Blaise – Universitatea Aix-Marseille, Marsilia, Franța
• Prof. dr. Luca Castagna – Departamentul de Oncologie și Hematologie al Institutului Clinic Humanitas din Milano, Italia
• Prof. dr. Anna Sureda – Directorul Clinicii de Hematologie în cadrul Institutului de Oncologie din L’Hospitalet de Llobregat, Spania
• Erik Aerts – Directorul asistenților medicali specializați în hematologie în cadrul Spitalului Clinic de Hematologie de la Universitatea din Zurich, Elveția
"România face pași în transplantul medular, dar trebuie să continuăm, să dezvoltăm astfel încât șansele pacienților care au nevoie de transplant medular să crească.", a mai spus conf. dr. Alina Daniela Tănase, Președintele Societății Române de Transplant Medular.
Congresul Național de Transplant Medular, ediția a II-a, București, 14-16 martie 2018
„Colaborarea internațională și schimbul de experiență între profesioniștii români și cei internaționali reprezintă unul dintre principalele obiective ale acestui congres, bineînțeles, împreună cu educația medicală continuă a medicilor implicați în transplantul medular.", spune conf. dr.Alina Tănase, președintele Societății Române de Transplant Medular, organizatorul evenimentului și șefa Secției de Transplant Medular, Institutul Clinic Fundeni.
Temele științifice aflate pe agenda discuțiilor
- 15 martie: „Actualizarea celor mai importante subiecte în transplantul de celule stem hematopoietice”
- 16 martie: „Perspectivele României în transplantul de celule stem hematopoietice”.
Subiecte științifice aflate pe agenda discuțiilor:
-Transplantul alogeneic în limfoamele non-Hodgkin
- Ce este nou în boala Grefă contra Gazdă (reacția care se dezvoltă după un transplant alogeneic de celule stem hematopoietice)?
- Experiența clinică în terapia cu limfocite T specifice dependente de antigen
- Biologia și rolul transplantului de celule stem periferice și măduvă osoasă
- Noutăți în tratamentul proliferărilor mieloide
- Leucemia acută – când este momentul pentru transplant?
- Leucemia mielomonocitară cronică juvenilă – când este momentul pentru transplant?
- Transplantul de celule stem hematopoietice la pacienții tineri cu mielom multiplu
- Cum se pot obține grant-uri de cercetare în hematologie?
Organizator științific congres: Societatea Română de Transplant Medular (http://transplantmedular.ro) Management eveniment: Sanatatea Press Grup
APEL CĂTRE DONATORI: DONAREA DE CELULE STEM, ACȚIUNE LA FEL DE SIMPLĂ CA DONAREA DE SÂNGE
Colaborarea medicilor este aur; implicarea donatorilor este
de asemenea esențială, ei pot fi sursa "miracolului" cu celule stem. Anul trecut,
pentru 17 pacienți români nu s-a găsit niciun donator compatibil de
celule stem printre cei peste 30 de milioane de donatori voluntari din
lume. Registrul Național al Donatorilor Voluntari din România este
conectat la bazele de date internaționale. Potrivit datelor Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule
Stem Hematopoietice, în prezent, pentru aproximativ 50% dintre
pacienții români care au indicație de transplant medular nu se găsește
un donator compatibil, relatează Agerpres. Pe de altă parte, transplantul medular reprezintă
unica șansă la viață pentru o parte dintre pacienții cu afecțiuni
hematologice și nehematologice.
- Apelul dr. Aurora Dragomirișteanu, directorul Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice: facem apel la populație să se doneze celule stem, "acțiune la fel de simplă ca donarea de sânge"
România, pe primul loc la creșterea numărului de transplanturi, nu ca activitate
"Din ce în ce mai mult, în ultimul timp, beneficiem de colaborări internaționale care ne-au ajutat să creștem ca activitate științifică foarte mult. (...) Transplantul medular în România face pași mari, țara noastră este pe primul loc în raportul Asociației Europene de Transplant, dar din punctul de vedere al creșterii numărului de transplanturi, nu ca activitate.
Faptul că avem un centru nou (Centrul Universitar Iași - n.r.) deja este un lucru extraordinar. Avem nevoie să facem mai multe proceduri de transplant medular, avem nevoie de mai multe centre de transplant medular, pentru a le putea oferi tuturor o șansă bună la tratament", a precizat Alina Tănase la Congresul Național de Transplat, citată de Agerpres.
Comentarii