Spitalul Clinic de Ortopedie "Foișor" va deveni spital pentru tratarea cazurilor de COVID, iar o parte dintre pacienții operați în ultimele zile au fost transferați vineri seară la alte spitale cu ambulanțe sau mașini personale.

Conform imaginilor transmise în direct de televiziunile de știri de la fața locului, unii dintre cele câteva zeci de pacienți transferați și rude ale acestora și-au exprimat nemulțumirea față de faptul că sunt transferați în cursul serii. La poarta spitalului au venit să protesteze și unele persoane recunoscute pentru participarea la protestele împotriva restricțiilor din ultima perioadă, iar în zonă au fost trimise echipaje de jandarmi și polițiști, informează Agerpres.

"Este o situație pe care de la prânz aproape o discutăm cu conducerea spitalului pentru a transforma spitalul în spital COVID, având în vedere că este nevoie de paturi suplimentare de terapie intensivă și de oxigen. Dintr-o discuție care a avut loc astăzi și noi și colegii de la Ministerul Sănătății... în final asta ar fi fost o etapă care să ne dea un număr de paturi de terapie intensivă și de oxigen suplimentar față de ce avem. Se discută din timpul zilei până s-a dus muncă de lămurire și convingere, discuții, decizia de transfer a pacienților s-a lucrat cu medicii de la spital", a declarat, vineri, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat, conform sursei citate.

Potrivit acestuia, pacienții care au fost programați, dar neoperați încă, au fost externați pentru a fi reprogramați "pentru că nu reprezentau urgențe, pacienții care au avut operații dar care erau oricum programați pentru externare i-au externat și au rămas pacienții care trebuiau transferați către alte spitale și care îi transferă către alte spitale".

Raed Arafat a afirmat că spitalul dispune de 20 de paturi ATI la care se adaugă alte 90 de paturi "pe oxigen".

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a declarat că decizia ca spitalul Foișor să devină unitate COVID a fost luată de către minister și DSU și a transmis scuze către familiile pacienților mutați în cursul serii.

"Astfel de decizii se iau între Ministerul Sănătății și DSU. Operațiunea a început la ora 15,00 și ne pare rău că ne-am lungit și am ajuns ca la ora asta să mutăm pacienții. Ne cerem scuze familiilor pacienților, dar am produs acest disconfort pacienților d ela Foișor ca să facem bine mai multor pacienți grav bolnavi de Covid", a declarat Andrei Baciu vineri seara, într-un interviu la postul Digi 24, mai spune sursa citată.

Ministerul Sănătății spune că Spitalul 'Foișor' a fost informat încă de vineri dimineață despre iminența transformării în suport COVID

Ministerul Sănătății precizează că Spitalul 'Foișor' a fost informat încă de sâmbătă dimineață despre iminența transformării în unitate COVID, însă la ora 19,00 managerul încă nu întocmise documentele necesare pentru eliberarea avizului temporar, iar "întârzierea nepermisă a pus o parte din pacienții spitalului într-o situație regretabilă", mai anunță Agerpres.

"Spitalul Foișor a fost informat încă de dimineață despre iminența transformării spitalului. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au fost la spital încă de la orele 11,00. La orele 19,00, managerul încă nu întocmise documentele necesare pentru eliberarea avizului temporar. Întârzierea nepermisă a pus o parte din pacienții spitalului într-o situație regretabilă. Modul cum a decurs evacuarea este regretabil și ne-am dori ca aceste imagini să nu mai fie vreodată repetate", se afirmă într-un comunicat de presă transmis sâmbătă seara de către Ministerul Sănătății.

Conform sursei citate, situația pacienților Covid-19 care necesită îngrijire ATI este critică.

"De mai bine de o săptămână, în București sunt zero locuri ATI disponibile în anumite momente ale zilei. Nevoia locurilor suplimentare în București nu este ceva ce poate fi pus vreun moment în discuție. În acest moment, 29 pacienți Covid-19 sunt intubați și ventilați în secțiile UPU din București. Transformarea spitalului Foișor în spital Covid-19 a fost soluția identificată de Departamentul pentru Situații de Urgență și avizată de Ministerul Sănătății în cursul zilei de astăzi. Această decizie a fost luată datorită faptului că Spitalul Foișor are 26 de paturi ATI, 6 medici ATI - și în momentul deciziei avea numai 3 pacienți internați în ATI. De asemenea, a fost identificată resursa umană de specialitate care să poată, împreună cu specialiștii Spitalului Foișor, oferi pacienților Covid-19 îngrijirea de care au nevoie", evidențiază Ministerul Sănătății.

Potrivit comunicatului, evacuarea și transferul pacienților Covid-19 negativ care au fost internați la Spitalul Clinic Foișor este în sarcina DSU, sub coordonarea dr. Bogdan Dinu din cadrul UPU-SMURD București.

Pentru demararea procesului de evacuare a fost necesar acceptul spitalului, spital ce aparține de ASSMB, aflat sub autoritatea Primăriei Municipiului București.De asemenea, menționează sursa citată, "toți pacienții au fost externați de către medicii curanți, ținând cont de starea lor de sănătate și de indicațiile de tratament". Conform informațiilor disponibile la nivelul Ministerului Sănătății, pentru toți cei care au solicitat acest lucru a fost chemată o ambulanță.

"Ministerul Sănătății va urmări alături de Departamentul pentru Situații de Urgență situația tuturor pacienților transferați din Spitalul Foișor. Ministerul Sănătății va depune eforturi alături de Departamentul pentru Situații de Urgență pentru operaționalizarea de urgență a îngrijirii pacienților Covid-19 în spitalul Foișor. Ministerul Sănătății va solicita o analiză amănunțită a cauzelor pentru situația creată și pentru modul în care s-a desfășurat intervenția", se mai afirmă în comunicat.

La 'Foișor' au fost 105 pacienți internați, dintre care 13 au fost transferați cu ambulanțele SMURD și SAJ la Spitalul Elias - un pacient, la Spitalul Clinic de Urgență București - 4, la Spitalul Universitar - 5, la Spitalul Bagdasar - 1, apoi încă unul la SJU Buzău și unul a fost dus la domiciliu în Galați.Totodată, au fost trimiși la domiciliu și 25 de pacienți programați pentru intervenții chirurgicale, dar care nu au mai fost operați și li s-a făcut externarea. Pentru alți 67 de pacienți operați s-a decis externarea și trimiterea la domiciliu.

O parte dintre pacienții operați în ultimele zile sunt transferați în cursul serii la alte spitale, cu ambulanțe sau mașini personale. Unii dintre pacienții transferați sau externați și rude ale acestora și-au exprimat nemulțumirea față de faptul că evacuarea din spital se face noaptea. La poarta spitalului au venit să protesteze și unele persoane recunoscute pentru participarea la protestele împotriva restricțiilor din ultima perioadă, iar în zonă sunt echipaje de jandarmi și polițiști pentru asigurarea ordinii.