Ministerul Sănătății a anunțat că în două luni va fi semnată o înțelegere pentru parteneriatul public-privat româno-turc pentru construcția unui spital regional cu 1.000 de paturi la Constanța.

Potrivit Ministerului Sănătății, în perioada 26-27 octombrie Sorina Pintea a continuat la Istanbul discuțiile cu omologul turc, Fahrettin Koca, pentru demararea parteneriatului public-privat ce vizează construcția spitalului regional Constanța, după ce în 15 octombrie a fost semnat un acordul între Guvernul României și Guvernul Turciei privind cooperarea în domeniul sănătății. Cei doi oficiali au stabilit ca în termen de două luni să fie definitivat textul înțelegerii, scrie HotNews.

Guvernul a anunțat de mai mulți ani intenția de a construi mai multe spitale regionale, dar până acum nu a început lucrările pe niciun șantier. După ce a obținut 150 de milioane de euro de la UE pentru construcția a trei spitale regionale, Guvernul pare că s-a răzgândit și ar vrea să le facă prin parteneriat public-privat.

„Mișcăm lucrurile în ceea ce privește construcția spitalelor regionale așa cum ne-am asumat în programul de guvernare. Anul acesta am avansat mult procedurile de pregătire a proiectele spitalelor regionale Cluj, Craiova, Iasi. Pentru aceste unități, încă din anul 2017, Ministerul Sănătății beneficiază de asistență tehnică de la BEI pentru elaborarea documentației pentru studiile de fezabilitate, depunerea Aplicațiilor de finanțare și lansarea procedurilor de licitație pentru finalizarea investițiilor”, spune ministrul Sorina Pintea, care a participat la discuția de luni dintre premierul Viorica Dăncilă și comisarul european pentru politici regionale Corina Crețu.

Guvernul a anunțat, după întâlnire, că unul dintre subiectele de discuție a fost construirea a trei spitale regionale. „Cei doi oficiali au discutat despre posibilitățile de finanțare existente și au identificat soluții de realizare a acestor spitale", se arată în comunicatul Guvernului, care nu precizează însă și soluțiile identificate.

Investiția de la Constanța nu s-a numărat însă printre proiectele discutate cu Comisia Europeană. „Pentru construirea viitorului spital regional Constanța am început la mijlocul lunii discuțiile pentru încheierea unui parteneriat public-privat cu Turcia. Spitalul se va construi după modelul unuia din marile unități sanitare din Turcia. Va fi un spital cu o capacitate de până la 1.000 paturi care va cuprinde toate specialitătile medicale”, a mai spus Sorina Pintea.