Serviciul Român de Informații a primit și a transmis mai departe informări privind infecțiile intraspitalicești și calitatea necorespunzătoare a dezinfectanților, scrie jurnalistul Cătălin Tolontan într-un nou material despre sistemul de sănătate.

UPDATE

Premierul Dacian Cioloș a declarat, luni, că nu a primit nicio informare de la SRI privind chestiunea dezinfectanților diluați.

Cioloș a mai spus că a discutat, în urmă cu câteva zile, cu directorul SRI Eduard Hellvig, care i-a promis că-i va trimite "în sinteză toate elementele pe care le au". 

+++

UPDATE

Comisia parlamentară pentru exercitarea controlului asupra activității SRI a solicitat de la Serviciul Român de Informații date privind scandalul infecțiilor intraspitalicești, a declarat luni vicepreședintele comisiei Octavian Popa, deputat PNL.

"Comisia parlamentară SRI a solicitat un răspuns, ca urmare a unei solicitări făcute de un ONG, ActiveWatch, solicitare care conținea trei întrebări care erau adresate comisiei și pe care le-am retransmis Serviciului Român de Informații. Suplimentar, noi am solicitat niște informații legate de acest scandal al infecțiilor intraspitalicești, respectiv, am solicitat să ne spună de când aveau datele privind posibile nereguli care să faciliteze aceste infecții, când au informat prima dată beneficiarii, care sunt beneficiarii și câte informații au transmis fiecărui beneficiar și, de asemenea, dacă au primit un răspuns din partea acestor beneficiari", a afirmat Popa, citat de Agerpres.

El a susținut că membrii comisiei pot să transmită răspunsul SRI instituțiilor statului pentru a verifica autenticitatea lui.

+++

UPDATE

Informările pe care le primește președintele României sunt secrete și strict secrete, a precizat Administrația Prezidențială, referitor la precizările SRI potrivit cărora Serviciul a transmis aproximativ o sută de note privind infecțiile intraspitalicești în ultimii cinci ani decidenților legali.

Fostul președinte Traian Băsescu a cerut SRI să facă publice aceste informări.

„Din afirmațiile purtătorului de cuvînt al SRI înțeleg că în ultimii 5 ani instituția a informat Președinția cu privire la tratarea infecțiilor din spitale, cu substanțe dezinfectante diluate, furnizate de firma domnului Condrea sau de orice alt furnizor care a diluat (falsificat) substanțele de dezinfecție. Cred că este corect și necesar ca informările adresate Președintelui României pe această problemă să fie făcute publice de către SRI”, a scris, pe Facebook, Băsescu.

+++

„SRI informează decidenții legali despre vulnerabilitățile sistemului public de sănătate. În documentele de informare adresate beneficiarilor legali, cu privire la problema infecțiilor nosocomiale, au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare a unor dezinfectanți utilizați la nivelul unităților spitalicești din țară”, au spus reprezentanții serviciului, citați în cel mai recent episod al investigației despre dezinfectanții din spitale realizat de echipa de investigații a Gazetei Sporturilor și publicat și pe tolo.ro.

Printre beneficiarii legali ai informărilor SRI pe această problematică se numără președinții de Consilii Județene, prefecții, miniștrii, primul-ministru, președintele României, mai spune SRI, adăugând că toți acești beneficiari legali au primit informări constante, fiecare potrivit atribuțiilor lui, despre disfuncționalitățile din sistemul public de sănătate din România. 

„În ultimii cinci ani, SRI a trimis circa o sută de informări, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infecțiilor nosocomiale intraspitalicești”.

Cătălin Tolontan și echipa sa relatează că un medic epidemiolog a explicat ofițerilor serviciului timp de opt ani cum mor oamenii în spitalele prost dezinfectate și cum se multiplică bacteriile.

Pe de altă parte, miniștrii sănătății contactați de echipa de la Gazeta Sporturilor au negat că au primit astfel de informări de la serviciu.

Citiți ancheta integral pe tolo.ro.