Guvernul a aprobat joi o Hotărâre prin care urmează să fie achiziționate brățări electronice de supraveghere celor acuzați de violență domestică.

Achiziția vine după ce anul trecut a fost promulgată Legea 146/ 2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional-penale.

Potrivit acestei legi, Poliției Române îi revine o parte însemnată din atribuții, numărându-se printre cei trei actori publici responsabili cu dezvoltarea și administrarea acestui sistem informatic de monitorizare electronic, alături de Administrația Națională a Penitenciarelor și de Serviciul de Telecomunicații Speciale, a anunțat ministrul de Interne, Lucian Bode.

"Implementarea mecanismului de monitorizare electronică presupune, pe lângă existența cadrului normativ, crearea unei infrastructuri constând în sisteme informatice, aplicații și echipamente de comunicații. Sistemul electronic de monitorizare va permite asigurarea protecției victimelor violenței domestice și tragerea la răspundere a agresorilor. Promovarea acestui act normativ subsecvent constituie baza pentru demararea procedurilor de achiziție în vederea dotării corespunzătoare a Poliției Române cu echipamente și infrastructură hardware și software, precum și cu dispozitive electronice de supraveghere. Valoarea aprobată prin hotărâre de Guvern este de 241 de milioane de lei, TVA inclus", a explicat ministrul.

Proiectul prin care se va implementa mecanismul de supraveghere este unul pilot și se va întinde pe o perioadă de patru ani. El ar putea demara în luna octombrie 2022.

În prima etapă va cuprinde verificarea modului de respectare a măsurilor dispuse în condițiile legii pentru ordinele de protecție provizorii, respectiv ordinele de protecție și ordinele europene de protecție.

Din 2026, monitorizare electronică se va realiza pentru toate cazurile prevăzute de Legea 146/ 2021 - exercitarea măsurilor de control judiciar sau control judiciar pe cauțiune, executarea măsurii arestului la domiciliu sau supravegherea la distanță privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate. 

Pentru următorii 3 ani, efortul bugetar va include achiziția unui număr total de 15.000 de kit-uri pentru monitorizarea electronică, a mai anunțat Bode, care a adăugat că are încredere că, prin operaționalizarea acestei infrastructuri de monitorizare, "se crează un mecanism eficient și necesar, care va contribui la limitarea violenței domestice, un fenomen care mutilează destine și lasă urme adânci în socitate".