Strategia de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România va fi prezentată public în cadrul unei conferințe de presa susținută vineri, începând cu ora 16.00, la Palatul Victoria.

Medicul Valeriu Gheorghiță a declarat că încrederea publică va sta la baza succesului campaniei de vaccinare, dar "încrederea se câștigă, nu se impune". El a mai precizat că  vaccinarea este voluntară și nimeni nu va fi obligat să se imunizeze.

De menționat că cei care nu vor să se vaccineze nu vor fi supuși unor restricții pe viitor, dar cu cât se vaccinează mai mulți oameni, cu atât mai repede ne putem relua viața în mod normal, a declarat președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea.

Medicul a mai declarat că distribuția și stocarea vaccinurilor diferă de alte campanii de vaccinare, iar centrul de stocare în cazul serului anti-COVID-19 este Institutul Cantauzino. De acolo, dozele se vor distribui la spitalele militare din Timișoara, Brașov, Cluj, Iași, Constanța și Craiova, care la rândul lor le vor distribui spre fiecare județ.

Din estimări, în primele 6 luni de la debutul campaniei de vaccinare vor fi imunizate peste 13 milioane de persoane, adică 60-70% din populație.

Dacă nu se va atinge pragul de imunizare a 70% din populație, medicul Valeriu Gheorghiță spune că este important să se facă o campanie de informare coerentă. În caz contrar, măsurile aplicate acum - distanțarea, igiena și mască de protecție se vor menține până la atingerea pragului.

Este de așteptat ca numărul cazurilor grave de COVID-19 să scadă rapid după imunizarea populației din categoriile de risc. 

Totodată, vaccinarea se va face pe baza unei programări. Platforma va fi disponibilă după stabilirea centrelor la nivel național, iar monitorizarea oamenilor vaccinați va fi realizată prin înregistrarea acestora în Registrul Electronic Național al Vaccinărilor.

În momentul programării pentru vaccinare nu se va ține cont de adresa din buletin, ci de cel mai apropiat centru de vaccinare față de adresa de reședință.

Gheorghiță a mai precizat că în momentul de față nu se știe cu exactitate pentru ce perioadă de timp vaccinul oferă imunitate în fața Sars-Cov-2, dar aceasta ar trebuie să fie mai mare decât în cazul imunității dobândite după infectarea naturală.

Vaccinul trebuie repetat la câteva zile după prima imunizare. În condițiile în care în România ar urma să ajungă doze produse de companiile Moderna și Pfizer/BioNTech, este recomandat ca la a doua imunizare să fie folosit vaccinul utilizat și în prima fază.  

Imunitatea este dobândită la 7 zile după administrarea celei de-a doua doze.

Strategia prevede ca reacțiile adverse ușoare să poată fi monitorizate la domiciliu, în timp ce pentru reacțiile adverse severe se analizează încă modul în care ele vor fi supravegheate. 

+++

Strategia va fi prezentată de președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, vicepresedinte CNCAV, Florentina Furtunescu, și secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu.

Președintele Klaus Iohannis a vizitat joi primul centru pilot din București de vaccinare anti-COVID și a declarat că la începutul anului ar putea ajunge în România primele un milion de doze de vaccin.

"Pot să vă spun în acest moment că este foarte posibil ca la începutul anului viitor să beneficieze România deja de primă tranșă de vaccin. Este posibil să avem o primă tranșă cu un număr de aproximativ un milion de doze. În prima tranșă, repet, va fi vaccinat personalul medical – întregul personal medical – și persoanele din grupe de risc. Vaccinarea este voluntară, vaccinarea este sigură, vaccinarea este eficientă, vaccinarea se face planificat. Este foarte, foarte important de știut că aceste tipuri de vaccin care sunt acum în curs de aprobare sunt sigure, sunt eficiente, sunt la cel mai înalt standard european și aceasta este o știre foarte importantă pentru români", a spus președintele.

De asemenea, a fost lansat și un site de informare - vaccinare-covid.gov.ro -, dar și un clip video în care este explicat cum s-a ajuns într-un timp atât de scurt la crearea unui vaccin.

De asemenea, platforma prezintă și cum se autorizează un vaccin înainte de a fi utilizat la scară largă sau care sunt grupurile prioritare care vor fi imunizate.

 

 

 

+++

Marea Britanie e prima țară din lume care aprobă vaccinul Pfizer/BioNTech împotriva Sars-CoV-2 pentru utilizare pe scară largă, relatează BBC Online.

Guvernul britanic a anunțat miercuri că a acceptat recomandările făcute de Agenția de Reglementare a Medicamentelor și Asistenței Medicale (MHRA) în vederea utilizării vaccinului Pfizer-BioNTech.

Agenția a precizat că vaccinul oferă o protecție de până la 95% împotriva Sars-CoV-2 și ar putea fi folosit de săptămâna viitoare. Vaccinarea ar putea începe în câteva zile pentru cei care au cea mai mare nevoie de imunizare, precum persoanele în vârstă din aziluri. (Detalii aici)

Agenția Europeană pentru Medicamente a anunțat că va organiza cel mai târziu la 29 decembrie o reuniune extraordinară pentru a da, sau nu, undă verde comercializării vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de companiile BioNTech (Germania) și Pfizer (SUA).

Iohannis: E foarte posibil ca la începutului anului să vină primele doze de vaccin - circa un milion

Mai mult pe EurActiv »