Managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, Adrian Streinu Cercel, a afirmat că riscul ca virusul din China să ajungă pe teritoriul României este redus.

UPDATE

”Astăzi o avut loc o discuție interminsterială, aștept să aflu concluziile, trebuie să luăm această chestiune foarte în serios. Pare a fi un virus foarte agresiv, eu sunt de părere că ne vom pregăti cât se poate de bine”, a declarat luni seara Klaus Iohannis, răspunzând unei întrebări.


Potrivit MAE, trei cetățeni români se află în prezent în provincia Hubei, starea lor de sănătate fiind bună.  

+++

OPC Constanța solicită evaluarea importurilor de jucării, cosmetice și electrocasnice provenite din China.

”Am transmis o adresă către Direcția Generală de Sănătate Publică Constanța și către vamă pentru a ne da concursul în evaluarea importurilor de jucării, cosmetice și electrocasnice provenite din China. Situația actuală legată de îmbolnăvirile din această țară ar trebui să fie un semnal de alarmă”, transmite Horia Constantinescu, comisarul șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța, relatează Ordinea.ro.

+++

Potrivit publicației locale Desteptarea.ro, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Bacău s-a prezentat luni o persoană care acuza simptome specifice gripei, dar a trezit suspiciuni faptul că, așa cum a declarat, în urmă cu opt zile a venit din China.

”Este vorba despre un tânăr, de 24 de ani, care studiază în China și care a venit în Bacău în urmă cu opt zile. A acuzat febră inclusiv în avion, dar ulterior nu a mai avut stare febrilă. În schimb a tușit, iar acum s-a prezentat la UPU cu dureri musculare, care pot fi și un efect secundar al acestei tuse. A fost introdus în camera de izolare, i se efectuează toate investigațiile necesare, s-a luat legătura și cu Institutul Matei Balș, așteptăm rezultatele”, a declarat pentru Desteptarea.ro Alin Năstasă, directorul Direcției de Sănătate Publică Bacău.

+++

Majoritatea cazurilor, undeva spre 70%, sunt forme ușoare de îmbolnăvireÎn primele 2-3 zile pacientul dezvoltă pneumonie, dar fără febrăÎn China, focarul este la nivelul unei regiuni

Streinu-Cercel a explicat luni, într-o conferință de presă, că 70% dintre cazurile de coronavirus nou înregistrate sunt forme ușoare și medii, doar 20% dintre cazuri fiind forme severe, care ar putea da complicații.

El a dat asigurări că, în cazul în care virusul va apărea în România, Institutul Matei Balș are capacitatea de a-l trata. 

”Nu există teste rapide, nu încercați să căutați teste rapide pentru noul coronavirus, nu există nicăieri în lume, se fac teste standard”, a mai spus Streinu-Cercel.

Numărul cazurilor înregistrate în lume se apropie de 3.000 și 81 de decese, ceea ce face ca rata mortalității să fie mică: 2-4%. 

Potrivit Ministerului Sănătății, până în acest moment, s-a monitorizat întreaga circulație a persoanelor care vin spre România, din aria geografică a Chinei.

”Alerte au fost la Cluj, Timișoara, Constanța și București, dar toate au fost infirmate. De asemenea, se iau măsuri speciale pentru ansamblul folcloric din Mioveni, format din 25 de persoane, care în acest moment se află în Beijing-China și va sosi pe aeroportul din Otopeni, marți, ora 15:00. Deja oficialii români ai ambasadei au luat legătura cu aceștia. Cât privește situația instrumentiștilor care au fost pentru o perioadă de 40 de zile, într-un turneu din China, DSP județean verifică starea lor de sănătate zilnic. Până în prezent nu există suspiciuni de pneumonie cu noul coronavirus, la niciuna din persoanele din acest grup”, precizează instituția într-un comunicat.

La rândul său, ministrul sănătății, Victor Costache, a afirmat că au fost înființate pe aeroporturile internaționale linii speciale de acces pentru pasagerii care vin din China.

"De acum câteva zile s-a creat pe aeroporturile internaționale o linie specială de acces pentru pasagerii care vin din China, precum și pentru pasagerii chinezi. De asemenea, avem o bază de date și știm localizarea lor pe teritoriul României. Toți călătorii care vin din China primesc niște chestionare speciale și sunt instruiți să sune la 112, pentru că apelurile lor sunt preluate pentru a identifica acest pacient zero”, a declarat Costache, adăugând că, începând de marți dimineață, la Matei Balș se vor putea face teste pentru identificarea coronavirusului, iar de săptămâna viitoare și la unități sanitare din Iași, Târgu Mureș, Cluj, Timișoara, Sibiu și Oradea.