Pe timpul desfășurării alegerilor de duminică, în intervalul orar 07:00 – 22:00, operatorii Serviciului de urgență 112 au preluat și procesat 1.736 de apeluri de urgență care semnalau evenimente în legătură cu procesul de votare.

Cele mai multe cazuri au semnalat:

suspiciuni de fraudă în cadrul proceselor electorale – 341 apeluri;

probleme privind starea urnelor, sigiliilor, ștampilelor, buletinelor de vot, secțiilor de votare etc. – 235 apeluri;

tulburarea liniștii și a ordinii publice în procesul electoral, respectiv în secții și în zona secțiilor de votare – 138 apeluri;

afecțiuni medicale în secții și în zona secțiilor de votare – 71 apeluri;

propagandă/campanie electorală – 67 apeluri;

probleme legate de consumul și comercializarea alcoolului în apropierea secțiilor de votare – 54 apeluri;

filmări în cadrul secțiilor de votare și în apropierea acestora – 33 apeluri.

Cele mai multe apeluri care au semnalat nereguli privind procesele electorale au fost preluate în București și județele Dolj, Mehedinți, Constanța și Giurgiu.

Conform procedurilor operaționale, operatorii 112 au transferat cazurile către agențiile specializate de intervenție care au competență în soluționarea acestor tipuri de urgențe.

În această perioadă, au fost adaptate permanent fluxurile de lucru între operatorii 112 și dispecerii agențiilor de intervenție pentru a asigura o funcționare optimă a Serviciului de urgență 112.

+++

Ministerul de Interne a transmis luni că, în urma analizei cu privire la modul de îndeplinire a misiunilor desfășurate în contextul alegerilor europarlamentare și locale, atât în timpul orelor de votare, cât și pe parcursul nopții, după închiderea secțiilor de vot, a fost menținut același climat normal de siguranță și legalitate care a caracterizat întreaga perioadă electorală, fără să fie înregistrate incidente grave pe zona de ordine publică, a anunțat purtătoarea de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

În ziua alegerilor au fost sesizare 1.578 de contravenții sau posibile infracțiuni legate de procesul electoral. Dintre acestea, 601 nu s-au confirmat, deci aproape 40%, la acest moment, iar 136 sunt în curs de verificare.

Raportat la alegerile europarlamentare și locale anterioare și la aceeași perioadă, numărul de sesizări este în scădere cu 3,2%.

11 sesizări nu au fost de competența structurilor MAI și au fost transmise către autoritățile competente: Biroul Electoral Central, Birouri Electorale Județene sau Autoritatea Electorală Permanentă.

În ceea ce privește frecvența faptelor sesizate, 13,9 % făceau referire la continuarea campaniei electorale, 9,6% la fraudă la vot, 9,5% la fotografierea sau filmarea buletinului de vot.

6,5% dintre sesizări au fost despre posibile infracțiuni de corupere a alegătorilor, iar 5,8 procente semnalau situații de turism electoral.

3,9% dintre sesizări au fost despre comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului secției de vot, iar 3,5% procente dintre semnalări se refereau la persoane care au sfătuit alegătorii, la sediul secțiilor de votare sau în perimetrul de 500 de metri, să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral.

2,5% dintre sesizări semnalau prezența în cabina de vot și a altei persoane, în afara celei care votează, iar 44,7% de sesizări au privit alte tipuri de fapte.

Cele mai multe sesizări au fost înregistrate în județele Dolj (73 de sesizări), Dâmbovița și Mehedinți (cu câte 71) și Constanța (cu 65 de sesizări). De asemenea, în București au fost semnalate 66 de încălcări ale legii în context electoral.

La nivelul întregii țări, s-au întocmit dosare penale pentru cercetarea a 391 de posibile infracțiuni.

De asemenea, au fost aplicate 276 de amenzi, în valoare de 323 de mii de lei, și 233 de avertismente.

În cadrul acțiunilor desfășurate în trafic în ziua votului, au fost verificate peste 21.300 de persoane cu aproximativ 17.400 de vehicule, fiind aplicate 4.906 sancțiuni contravenționale și constatate 63 de infracțiuni.