Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) solicită președintelui Iohannis să nu promulge legea prin care rectorii pot avea mai mult de două mandate, lege adoptată luni în plenul Senatului.

Modificarea adoptată de senatori "direcționează unilateral educația spre totalitarism universitar", consideră asociația.

"Considerăm că un monopol care este animat sau înarmat cu o ideologie căreia îi conferă o autoritate absolută, pe cale de consecință, devine adevărul oficial al unei instituții, fără valențe interpretative. Rectorii vor fi dezvățați de meteahna rigurozității, prin stăpânirea mai confortabilă a acestei funcții și, în acest mod, se creează un ecart masiv între sintagmele ce disciplinează funcția de rector și realitatea factuală, în cazul în care aceste prevederi vor fi promulgate sub această formă. Aviditatea după funcție va constitui un nou canon al candidaților, și nu calitatea din propriile universități", arată într-un comunicat ANOSR.

"Considerăm că intrarea în vigoare a Legii nr. 159/2019 în prezenta ei formă lezează exigența pe care funcția de rector ar trebui să o garanteze. Astfel, solicităm președintelui României să nu promulge actul normativ sub forma actuală și să formuleze o cerere de reexaminare a acestui act normativ pe care să o înainteze Parlamentului României", cer studenții.

Senatul a adoptat luni, în calitate de cameră decizională, un proiect de lege care modifică legea educației naționale. În privința învățământului universitar, parlamentarii au modificat articolul care stabilea că un rector poate avea doar două mandate. După modificare articolul spune doar că "durata mandatului de rector este de 4 ani", fără a preciza numărul de mandate.

Legea a fost trimisă către promulgare președintelui Klaus Iohannis.