Aproape 30% susțin că vor face sigur acest lucru, potrivit unui studiu prezentat marți de Colegiul Medicilor București.

Ordinea preferințelor este: "o altă țară din Uniunea Europeană", "sistemul public din România", pe ultimul loc clasându-se "sistemul privat din România".

Doar o treime dintre respondenți ar dori să practice medicina în propriul cabinet medical, dacă ar avea această posibilitate, relatează Agerpres.

La întrebarea privind motivele care determină plecarea din țară, cele mai multe nemulțumiri sunt legate de nivelul scăzut de salarizare, condițiile materiale din unitățile medicale, orele suplimentare de muncă, lipsa de suport pentru activitățile de cercetare.

De asemenea, unul dintre motivele migrației îl constituie și nevoia de recunoaștere și afirmare profesională.

92,5% dintre respondenții la chestionar spun că beneficiază de ajutor din partea părinților sau a rudelor.

Același studiu mai arată că tinerii care studiază medicina (la nivel de facultate sau rezidențiat) își doresc în primul rând o salarizare mai bună.

Potrivit acestora, salariile ar trebui să fie corespunzătoare volumului mare de muncă, stresului și sacrificiilor pe care le fac medicii în ceea ce privește viața personală, afectată de programul de serviciu și de nevoia de pregătire continuă.

"Gărzile, stresul, riscurile de sănătate asociate profesiei, impactul emoțional al bolii îi afectează pe cei care lucrează în domeniu. Acest efort nu este recunoscut de societate, care nu acordă respectul cuvenit medicilor, consideră tinerii care studiază medicina. Ca să rămână în țară, tinerii solicită în primul rând venituri care să le permită independența financiară încă de la nivelul intrării în rezidențiat. Adică, de la o vârstă la care colegii lor care au ales alte profesii pot să-și susțină material familiile, ceea ce nu este cazul în Medicină”, se arată în studiu.

Pe locul al doilea se află modernizarea și dotarea unităților sanitare. Tinerii doresc condiții adecvate pentru obținerea de performanțe profesionale și cer mai multe locuri de pregătire în rezidențiat. De asemenea, ei vor respect și încredere din partea societății civile, eliminarea corupției și creșterea finanțării în sănătate.

Sondajul a fost efectuat online, în perioada 9 noiembrie 2015 - 13 decembrie 2015.

Potrivit datelor Colegiului Medicilor din România, anual intră în sistem 3.000 de medici și îl părăsesc aproximativ 3.500 (prin migrație, pensionare sau deces).