Un studiu mediaTRUST arată că ponderea femeilor care apar cu declarații live în calitate de experți, reprezentanți ai autorităților, invitați sau comentatori în cele mai importante emisiuni de știri TV din România este una scăzută.

În perioada 1-28 februarie 2023, ponderea femeilor care au apărut cu declarații live în calitate de experți, reprezentanți ai autorităților, invitați sau comentatori în cele mai importante emisiuni de știri a fost de doar 25,8%.

Luna trecută, au fost 921 de declarații ale femeilor în emisiunile de știri, în timp ce bărbații au avut 2.649.

Analiza prezenței femeilor la cele mai importante posturi de televiziune din țară demonstrează, încă o dată, că egalitatea de gen este încă departe de a fi atinsă în mass-media.

mediaTRUST a analizat un total de 1,641 de materiale ale principalelor buletine de știri ale zilei difuzate de posturile TVR 1, PROTV, Prima TV, Kanal D și Antena 1, în perioada 1-28 februarie 2023.

Astfel, în urma analizei detaliate, a fost confirmată o prezență scăzută a femeilor în calitate de experți, autorități, comentatori sau invitați în principalele ediții de știri TV.

Bărbații, mult mai prezenți în media din România

Studiul identifică cinci categorii de subiecte cel mai frecvent abordate în emisiunile de știri monitorizate - în principal conținuturi legate de politica internă a țării, politica externă, razboiul din Ucraina, știri generale internaționale – în special în contextul cutremurului din Turcia din 6 februarie, dar și știri generale din România – în contextul cutremurelor din județul Gorj.

Podiumul persoanelor cel mai des menționate este ocupat de Volodimir Zelenski, Jens Stoltenberg, Vladimir Putin, Klaus Iohannis, Joe Biden, Arafat Raed, Ciucă Nicolae și Maia Sandu.

Prima femeie din această listă se află abia pe locul 8: Maia Sandu, președinta Republicii
Moldova.

Pe locul al 9-lea se află ministra educației, Ligia Deca Ligia.

Temele discutate în cadrul acestui top general au fost, pe rând, evenimentele actuale de pe scena politică, războiul din Ucraina, cutremurele din Turcia precum și cele din județul Gorj, urmate de educație, inflație, sănătate și apărare națională. 

Cine sunt femeile cu cele mai multe prezențe live la TV?

Studiul arată, de asemenea, care sunt femeile care fac cele mai multe declarații. În comparație cu numărul declarațiilor făcute de bărbați (2.650), numărul femeilor este foarte mic.

Pe primul loc se află deja menționata Maia Sandu (de 18 de ori), urmată îndeaproape de Ligia Deca (16 ori), Ursula von der Leyen (13 ori), Diana Cimpoeșu - șef UPU Smurd Iași (11 ori), Alina Gorghiu (10 ori), Meda Andrei – meteorolog ANM (8 ori), Cristina Cilibiu – prefect Gorj (8 ori), Tina Glandian Tina - avocat (8 ori), Cătălina Păduraru – purtătoare de cuvânt IPJ Bacău (7 ori) și Keren Rosner - psiholog (7 ori).

Potrivit studiului, ponderea declarațiilor și interviurilor date de bărbați în perioada monitorizată este 75,8%, față de cea a femeilor, de doar 25.8%.

Primul loc este ocupat de Volodimir Zelenski (de 70 ori), urmat de Jens Stoltenberg (36 ori) la egalitate cu Joe Biden (36 ori), urmați de Vladimir Putin (35 ori). Pe poziția 4 este Klaus Iohannis (34 ori), Raed Arafat (de 31 ori), Nicolae Ciucă (de 28 ori), Marcel Boloș (de 16 ori), la egalitate cu Ionescu Constantin – director INFP. Urmează în top Attila Cseke, Nicușor Dan și Radulian Mircea -cercetător științific (de câte 13 ori).