Spitalele regionale din Iași, Cluj și Craiova, cofinanțate prin Programul Operațional Regional, vor fi realizate cu expertiza Băncii Europene de Investiții și a Băncii Mondiale.

Comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Crețu, și ministrul Sănătății, Florian Bodog, au discutat miercuri, la Bruxelles, despre stadiul implementării proiectelor finanțate cu fondurile politicii de coeziune în domeniul sănătății, informează Reprezentanța CE la București.

Cei doi oficiali au agreat un calendar de implementare a proiectelor celor trei spitale regionale din Iași, Cluj și Craiova, cofinanțate prin Programul Operațional Regional și realizate cu expertiza Băncii Europene de Investiții și a Băncii Mondiale.

Potrivit calendarului, finalizarea studiului de fezabilitate ar trebui să aibă loc până în martie 2018 și depunerea proiectelor până în luna aprilie a aceluiași an.

Acordul vine ca urmare a validării desemnării sistemelor de management și control ale Programului Operațional Regional de către autoritatea națională de audit, cât și a îndeplinirii condiționalității privind sănătatea de către România.

"Susținem autoritățile naționale în pregătirea următorilor pași pentru proiectele deja prevăzute. Am discutat și oportunitatea dezvoltării unor proiecte în domenii de mare necesitate, precum combaterea epidemiei de rujeolă, care din păcate a făcut atâtea victime în ultimele luni”, a declarat Corina Crețu.

În cadrul întâlnirii, comisarul european a evocat susținerea pe care fondurile politicii de coeziune o pot oferi îmbunătățirii condițiilor din spitalele din România. Aceasta vizează investiții în centre comunitare integrate, unități ambulatorii, unități de primiri urgențe și telemedicină.

Astfel, se are în vedere abordarea nevoilor critice din domeniul sănătății prin 280 de investiții în îngrijirea comunitară și ambulatorie, precum și în modernizarea a 35 de unități de urgență din spitale.