Spitalele regionale din Iaşi, Cluj şi Craiova, cofinanțate prin Programul Operațional Regional, vor fi realizate cu expertiza Băncii Europene de Investiţii şi a Băncii Mondiale.

Comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Creţu, şi ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, au discutat miercuri, la Bruxelles, despre stadiul implementării proiectelor finanţate cu fondurile politicii de coeziune în domeniul sănătăţii, informează Reprezentanţa CE la Bucureşti.

Cei doi oficiali au agreat un calendar de implementare a proiectelor celor trei spitale regionale din Iaşi, Cluj şi Craiova, cofinanțate prin Programul Operațional Regional şi realizate cu expertiza Băncii Europene de Investiţii şi a Băncii Mondiale.

Potrivit calendarului, finalizarea studiului de fezabilitate ar trebui să aibă loc până în martie 2018 şi depunerea proiectelor până în luna aprilie a aceluiaşi an.

Acordul vine ca urmare a validării desemnării sistemelor de management şi control ale Programului Operaţional Regional de către autoritatea naţională de audit, cât şi a îndeplinirii condiţionalităţii privind sănătatea de către România.

"Susţinem autorităţile naţionale în pregătirea următorilor paşi pentru proiectele deja prevăzute. Am discutat şi oportunitatea dezvoltării unor proiecte în domenii de mare necesitate, precum combaterea epidemiei de rujeolă, care din păcate a făcut atâtea victime în ultimele luni”, a declarat Corina Creţu.

În cadrul întâlnirii, comisarul european a evocat susţinerea pe care fondurile politicii de coeziune o pot oferi îmbunătățirii condițiilor din spitalele din România. Aceasta vizează investiţii în centre comunitare integrate, unități ambulatorii, unități de primiri urgențe şi telemedicină.

Astfel, se are în vedere abordarea nevoilor critice din domeniul sănătăţii prin 280 de investiții în îngrijirea comunitară și ambulatorie, precum şi în modernizarea a 35 de unități de urgență din spitale.