Spitalul regional de urgență din Cluj este una dintre cele trei unități sanitare care ar urma să fie parțial finanțate din fonduri UE.

Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe a avizat vineri studiul de fezabilitate pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Cluj, a anunțat Ministerului Sănătății printr-un comunicat de presă.

Spitalul Regional de Urgență Cluj va avea 849 de paturi și va deveni un pol de nivel terțiar pentru rețeaua de spitale din regiunea NV, destinat pacienților critici și cazurilor complexe care necesită tehnologii și expertiză de nivel înalt, se arată în informare.

Spitalul va fi construit în comuna Florești, din județul Cluj, pe un teren intravilan aflat în administrarea Ministerului Sănătății, iar valoarea investiției este de aproximativ 500 milioane euro. Pentru construcție vor fi utilizate atât fonduri externe nerambursabile, cât și bani de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătății, precum și din alte surse constituite în limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinație, conform programelor de investiții publice.

„Este un pas important pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Cluj. Următorul pas în realizarea acestui proiect este inițierea, de către Ministerul Sănătății, a unei Hotărâri de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici a obiectivului de investiții. După aprobarea acestui act normativ, Ministerul Sănătății poate lansa procedura de achiziție de servicii de proiectare și construcție a SRU Cluj. În același timp, continuăm demersurile necesare pentru construirea Spitalelor Regionale de Urgență de la Iași și Craiova", a declarat Sorina Pintea, ministrul sănătății, potrivit comunicatului de presă.

Proiectarea, supravegherea și construcția spitalelor regionale din Iași, Cluj și Craiova va fi realizată în baza unui acord de consultanță semnat cu Banca Europeană de Investiții la începutul lunii iulie 2019.

„Cel mai avansat proiect este SRU Iași, pentru care a fost realizat studiul de fezabilitate, iar prin HG nr.290/mai 2019 au fost aprobați indicatorii tehnico economici. Cererea de finanțare a realizării SRU Iași este în curs de pregătire, astfel încât în luna septembrie urmează să fie depusă la Comisa Europeană. Pentru Spitalul Regional Cluj Napoca a fost realizat studiul de fezabilitate, a fost obținut Acordul de Mediu și sunt finalizați indicatorii tehnico-economici care vor fi aprobați la sfârșitul lunii august în Guvern, urmând ca în luna octombrie să fie depusă cererea de finanțare și pentru acest spital la Comisia Europeană. De asemenea, se estimează că pentru SRU Craiova cererea de finanțare va fi depusă la Comisia Europeană în luna decembrie", se mai arată în comunicat.