Populația Pământului a depășit marți, puțin după ora 09.00 (ora României), cifra de 8 miliarde de oameni.

La fiecare cinci zile se nasc încă un milion de oameni, iar în prezent populația globului este de 10 ori mai mare decât acum 400 de ani. E

Explozia demografică a avut loc datorită îmbunătățirii standardelor de trai și medicale, ceea ce a permis oamenilor să trăiască mai mult decât în secolele anterioare. În același timp, rata nașterilor - numărul de nou-născuți din fiecare familie - staționează la un nivel ridicat în multe zone ale globului.

Până când această rată va scădea semnificativ, populația lumii va continua să crească, putând ajunge în anul 2050 la circa 10,5 mld. de locuitori. Actualmente, creșterea populației are loc cu preponderență în țările în curs de dezvoltare - acele state cu nivel industrial și tehnologic limitat. Majoritatea acestor țări se află în Asia și Africa, și parțial în America de Sud și Centrală. (Wikipedia).

India va depăși China

De exemplu, India, o țară de 1,4 miliarde de locuitori, care va deveni cea mai populată țară din lume până în 2023, depășind China, se așteaptă să cunoască o explozie a populației urbane în următoarele decenii, cu megaorașe deja supraaglomerate și lipsite de infrastructura esențială, relatează HotNews.ro, care citează AFP.

În Mumbai, aproximativ 40 % din populație trăiește în cartiere sărace, zone de mizerie supraaglomerate, alcătuite din barăci improvizate, majoritatea fără apă curentă, electricitate și instalații sanitare.

Cifrele globale ascund o mare diversitate demografică

Potrivit ONU, mai mult de jumătate din creșterea demografică până în 2050 va proveni din doar opt țări: Republica Democratică Congo, Egipt, Etiopia, India, Nigeria, Pakistan, Filipine și Tanzania.

Iar până la sfârșitul secolului, cele mai populate trei orașe din lume vor fi africane: Lagos din Nigeria, Kinshasa din RD Congo și Dar Es Salaam din Tanzania.

O problemă majoră pentru țările sărace

Conform surselor citate, pragul de 8 miliarde a fost atins în timpul conferinței mondiale privind clima, COP27, de la Sharm el-Sheikh, care subliniază încă o dată dificultatea țărilor bogate, care sunt cele mai responsabile de încălzirea globală, și a țărilor sărace, care cer ajutor pentru a-i face față, de a conveni asupra unei reduceri mai ambițioase a emisiilor de gaze cu efect de seră generate de activitățile umane.

ONU subliniază că „în timp ce creșterea populației amplifică impactul dezvoltării economice asupra mediului", „țările cu cel mai mare consum de resurse materiale pe cap de locuitor și cu cele mai mari emisii de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor sunt, în general, cele cu cel mai mare venit pe cap de locuitor, nu cele cu o creștere rapidă a populației".

„Impactul nostru asupra planetei este determinat mult mai mult de comportamentul nostru decât de cifrele noastre", a rezumat pentru AFP Jennifer Sciubba, cercetător rezident la think tank-ul Wilson Center.

În țările în care sărăcia este deja ridicată, creșterea populației reprezintă o provocare majoră. „Persistența unor niveluri ridicate de natalitate, care determină o creștere rapidă a populației, este atât un simptom, cât și o cauză a progresului lent în dezvoltare", scrie ONU.