Tribunalul Braila i-a dat câştig de cauză unui brăilean care a reclamat faptul că, în perioada 2014-2016, Compania de Utilităţi Publice Dunărea Brăila i-a umflat facturile şi a plătit dublu pentru apa de ploaie, scrie Infobraila.ro.

Compania de Utilităţi Publice Dunărea Brăila (CUP Dunărea) a folosit informaţii foarte generale în calculul taxei pe apa de ploaie. Astfel, dacă informaţiile de la ANM arătau că în judeţul Brăila cantitatea de precitaţii a fost cuprinsă între 15 l şi 40 l/mp, nu se făcea o medie, ci pentru calculul taxei din facturile brăilenilor se folosea limita superioară, adică 40 l/mp, relatează Infobraila.ro.

Brăileanul Mihail Stafidă a dat în judecată compania de utilităţi şi a câştigat în instanţă. O hotărâre definitivă a Tribunalului Brăila obligă CUP Dunărea să recalculeze toate facturile brăileanului şi să-i restituie banii încasaţi ilegal. Instanţa a constatat şi o clauză abuzivă în contractul de furnizare a apei.

În cadrul şedinţei de miercuri a Consiliului Judeţean, consilierul Ştefan Cătălin Iordache (PND - Partidul Naţional Democrat) a spus că reprezentanţii CJ Brăila ar trebui să-l demită pe Silviu Mangiurea - fost consilier municipal din partea PSD - de la conducerea CUP Dunărea, mai ales că acesta nu e un caz singular. 

Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Francisk Chiriac (PSD), a respins propunerea, argumentând că Silviu Mangiurea nu trebuie demis pentru nişte probleme dintr-o perioadă în care acesta nu conducea CUP Dunărea: "Cum putem să cerem demisia unui manager atâta timp cât au făcut alţii ... acuma ... «Dumnezeu să-l ierte», fostul manager a decedat!"

Preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, i-a cerut preşedintelui CJ, Francisk Chiriac, să elimine clauzele abuzive din contractele oferite de operatorul apă-canal, în condiţiile în care social-democratul este membru în AGA a ADI Dunărea. Totodată, el a cerut şi recalcularea tuturor facturilor emise de CUP Dunărea în ultimii trei ani şi restituirea banilor, acolo unde este cazul. Dănăilă i-a mai solicitat lui Chiriac să susţină eliminarea taxei pe apa meteo.

Preşedintele CJ a răspuns că va verifica despre ce "clauze abuzive" este vorba, dar că nu poate susţine eliminarea taxei, ci cel mult reducerea valorii acesteia, potrivit Obiectivbr.ro.

"Cetăţenii Municipiului Brăila au plătit, plătesc şi vor plăti conform contractului încheiat între noi şi dumnealor pentru serviciile prestate", a comentat Mangiurea.