Tribunalul Braila i-a dat câștig de cauză unui brăilean care a reclamat faptul că, în perioada 2014-2016, Compania de Utilități Publice Dunărea Brăila i-a umflat facturile și a plătit dublu pentru apa de ploaie, scrie Infobraila.ro.

Compania de Utilități Publice Dunărea Brăila (CUP Dunărea) a folosit informații foarte generale în calculul taxei pe apa de ploaie. Astfel, dacă informațiile de la ANM arătau că în județul Brăila cantitatea de precitații a fost cuprinsă între 15 l și 40 l/mp, nu se făcea o medie, ci pentru calculul taxei din facturile brăilenilor se folosea limita superioară, adică 40 l/mp, relatează Infobraila.ro.

Brăileanul Mihail Stafidă a dat în judecată compania de utilități și a câștigat în instanță. O hotărâre definitivă a Tribunalului Brăila obligă CUP Dunărea să recalculeze toate facturile brăileanului și să-i restituie banii încasați ilegal. Instanța a constatat și o clauză abuzivă în contractul de furnizare a apei.

În cadrul ședinței de miercuri a Consiliului Județean, consilierul Ștefan Cătălin Iordache (PND - Partidul Național Democrat) a spus că reprezentanții CJ Brăila ar trebui să-l demită pe Silviu Mangiurea - fost consilier municipal din partea PSD - de la conducerea CUP Dunărea, mai ales că acesta nu e un caz singular. 

Președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Chiriac (PSD), a respins propunerea, argumentând că Silviu Mangiurea nu trebuie demis pentru niște probleme dintr-o perioadă în care acesta nu conducea CUP Dunărea: "Cum putem să cerem demisia unui manager atâta timp cât au făcut alții ... acuma ... «Dumnezeu să-l ierte», fostul manager a decedat!"

Președintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, i-a cerut președintelui CJ, Francisk Chiriac, să elimine clauzele abuzive din contractele oferite de operatorul apă-canal, în condițiile în care social-democratul este membru în AGA a ADI Dunărea. Totodată, el a cerut și recalcularea tuturor facturilor emise de CUP Dunărea în ultimii trei ani și restituirea banilor, acolo unde este cazul. Dănăilă i-a mai solicitat lui Chiriac să susțină eliminarea taxei pe apa meteo.

Președintele CJ a răspuns că va verifica despre ce "clauze abuzive" este vorba, dar că nu poate susține eliminarea taxei, ci cel mult reducerea valorii acesteia, potrivit Obiectivbr.ro.

"Cetățenii Municipiului Brăila au plătit, plătesc și vor plăti conform contractului încheiat între noi și dumnealor pentru serviciile prestate", a comentat Mangiurea.