Valeriu Ionuț Rădulescu, taximetristul turiștilor israelieni agresați de jandarmi la protestul de vineri al Diasporei, a povestit joi cum au decurs lucrurile. El s-a prezentat la Parchetul Militar București pentru a depune o plângere penală.

Bărbatul de 30 de ani a relatat că jandarmii au oprit mașina în care se aflau patru turiști israelieni și au început să-i lovească fără niciun motiv cu pumnii și bastoanele, informează Agerpres.

"Am plecat de la un hotel din București, mă duceam spre un club și ne-au oprit jandarmii și au început să ne bată. La intersecția Ion Mihalache cu Banu Manta. Fără niciun motiv. Nu am apucat să reacționăm, absolut deloc. Nu aveau nicio legătură (turiștii - n.r.) cu manifestația. Nu ne-au dat nicio explicație. Ne-au oprit și ne-au dat bătaie. Turiștii au fost foarte mult bătuți în mașină, nu în afara mașinii. Cu pumnii, cu bastoanele. Ei strigau: «Sunt turist!»; eu:  «Sunt taximetrist!». Nu am făcut nimic și tot ne băteau. Era să mă lovească în față la volan și am pus mâna și cred că mi-au rupt mâna", le-a spus taximetristul jurnaliștilor.

"Ne-au tras afară din mașină, ne-au încătușat, ne-au bătut și încătușați și, după ce și-au dat seama că au greșit, ne-au lăsat în pace și, după 2-3-5 minute, am plecat. M-au controlat în mașină, nu au găsit absolut nimic, mi-au cerut buletinul, au făcut poză la buletin (...) Ne-au descătușat și ne-au dat drumul. Eu am plecat cu taxiul la un hotel și acolo am solicitat Poliția și Salvarea, de unde am fost transportat la Spitalul Municipal. Am fractură la antebraț. 42 de zile trebuie să stau cu mâna în ghips, timp în care nu pot să fac nimic", a adăugat el.

Explicațiile coordonatorului jandarmilor

Maiorul Laurențiu Cazan, care a coordonat activitatea jandarmilor în timpul protestului de vineri seară din Piața Victoriei, a explicat joi dimineața, la TVR, de ce au fost bătuți turiștii israelieni:

”Activitățile punctuale, precum cea cu israelienii, fac obiectul cercetării, sunt convins. Aici e vorba de o situație după ce s-a intervenit pentru restabilirea ordinii. Acolo era o zonă unde foarte multe persoane acționau asupra forțelor de ordine. Cei care acționau în zona respectivă au observat că atunci când ne-am dus cu efectivele, o parte foloseau taxi-urile pentru a pleca din zonă. Ca o măsură a noastră, pentru a-i identifica, a fost să verificăm zona cu taxi-urile”.