Academia Română își manifestă preocuparea față de consecințele pe care utilizarea tehnologiei 5G le-ar putea avea asupra sănătății publice și consideră că aceasta este o temă de maxim interes.

UPDATE

La o zi după publicarea punctului de vedere legat de 5G, Academia Română a șters comunicatul de presă.

+++

Printr-un comunicat de presă, Academia Română își manifestă îngrijorarea cu privire la "expunerea populației la radiația de radiofrecvențe de mare putere în Europa și, implicit, în țara noastră", unde este deja o temă de dezbatere în lumea științifică la nivel mondial.

"Astfel, oamenii de știință avertizează că viitoarele stații 5G vor genera câmpuri electromagnetice de cca 100 de ori mai puternice decât cele ale generațiilor deja în funcțiune, dezvoltând practic un ocean artificial de radiații milimetrice de înaltă frecvență (30-300 GHz), cu imens potențial de risc, pe termen mediu, asupra vieții", se arată în comunicatul de presă trnsmis de Academia Română.

Academia mai afirmă că Organizația Mondială a Sănătății, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului și alte autorități medicale internaționale clasifică câmpul electromagnetic produs de radiofrecvențe ca posibil carcinogen la om.

"În mod concret, radiațiile milimetrice se absorb la nivelul pielii, în profunzime de cca 1-2 mm, precum și la nivelul păturii superficiale a corneei, iar efectele locale se pot transmite prin mecanisme moleculare în restul organismului. Alături de riscul de cancer, literatura de specialitate semnalează, între altele, efecte precum stresul celular, lezări ale mecanismelor genetice, deficit de memorie și probleme ale procesului de învățare, tulburări neurologice", se mai arată în sursa citată.

În consecință, Academia Română este de părere că înainte de a introduce în funcțiune sistemul 5G, este absolut necesară o analiză științifică responsabilă, care să vizeze atât evaluarea riscurilor asupra sănătății oamenilor, cât și stabilirea standardelor de expunere maximă totală.

"În acest context, readucem în atenție Rezoluția 1815 din 2011 a Consiliul Europei, care precizează că: „se iau toate măsurile rezonabile pentru a reduce expunerea la câmpuri electromagnetice, în special la radiofrecvențele din telefoanele mobile, în particular a copiilor și tinerilor ce par a fi expuși riscului de tumori ale capului" și solicită menținerea la „cel mai scăzut nivel cu putință" (principiul ALARA) în ceea ce privește timpul de expunere, distanța și ecranarea", mai transmite instituția.

Academia încheie prin avertiza că implementarea tehnologiei 5G, fără o evaluare concretă a riscurilor și vulnerabilităților," poate avea grave consecințe asupra sănătății populației și poate genera prejudicii sensibil mai mari decât avantajele".

5G, noua temă de pe masa conspiraționiștilor

Tehnologia 5G e una dintre temele preferate ale conspiraționiștilor din ultima perioadă. Și nu doar în România. În Marea Britanie și Olanda au fost proteste la adresa tehnologiei și au fost distruse antene. Mai mult, pandemia COVID-19 a accentuat fenomenul în rândul celor care văd, de exemplu, o legătură directă, dar inexistentă, între luarea temperaturii cu aparate de tip termoscanner și 5G.

Mindcraftstories face o mică istorie a mișcărilor anti-5G, precizând că înainte de 5G, "dușmanul” a fost Wi-Fi-ul, iar "celebrele grupuri de părinți îngrijorați de sănătatea copiilor lor au fost un creuzet perfect pentru creșterea mișcării".

Președintele Autorității pentru Digitalizarea României: Tehnologia 5G se va implementa și în România mai repede sau mai târziu

Tehnologia 5G se va implementa și în România, mai repede sau mai târziu, și depinde doar de noi dacă vom printre primii sau printre ultimii, a declarat luni Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României.

"Tehnologia 5G este baza Revoluției industriale 4.0. 5G se va implementa și în România, așa cum se va implementa peste tot în lume, mai repede sau mai târziu. Depinde doar de noi dacă vom fi printre primii sau printre ultimii. Dacă e să vorbim din perspectiva statului român, există câteva avantaje substanțiale pe care tehnologia 5G le aduce (...) Se va mări gradul de incluziune digitală printr-o mai bună acoperire a razei de oferire de servicii de date în România. Dacă astăzi mai există anumite zone albe, în care nu există semnal 4G sau 3G sau există și în aglomerațiile urbane zone în care semnalul este de mai proastă calitate, acest lucru se va îmbunătăți foarte mult odată cu apariția tehnologiei 5G și serviciile oferite vor putea fi de o mai bună calitate și de mare diversitate. În final, va crește accesibilitatea serviciilor oferite atât în mediul urban, cât și în mediul rural", a afirmat Sărmaș, la o conferință de specialitate, potrivit Agerpres.

ANCOM a anunțat, în data de 2 martie 2020, că, până la sfârșitul trimestrului III a acestui an, și-a propus să definitiveze documentația de licitație pentru frecvențele 5G.

Organizarea procedurii de selecție pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvențe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz (5G) pentru furnizarea de rețele publice și servicii de comunicații electronice de bandă largă este programată pentru ultimul trimestru din 2020.