Protestatarii sunt nemulțumiți că Primăria organizează un târg de Crăciun pentru a bloca viitoarele proteste din Piața Victoriei. Jandarmii și cei din Piață s-au îmbrâncit reciproc.

UPDATE 6 Primăria capitalei a renunțat la organizarea târgului de Crăciun în Piața Victoriei.

„Am constatat cu amărăciune faptul că un eveniment aprobat conform legii de către Primăria Capitalei este în imposibilitatea de a se desfaşura, din cauza unor protestatari agresivi verbal şi fizic, care au pătruns ilegal în perimetrul delimitat şi rezervat pentru organizarea Festivalului de colinde. Constat că, de astăzi, putem marca începutul unei perioade în care Constituţia României şi legile ţării sunt călcate în picioare fără ca instituţiile centrale ale statului să reacţioneze. Asta înseamnă începutul anarhiei. Dacă azi a fost împiedicată Primăria Capitalei să organizeze legal un eveniment într-un spaţiu public, ce aparţine tuturor bucureştenilor, mâine se pot întâmpla evenimente similare la Administraţia Prezidenţială, la Parlament, la alte instiţutii publice care îi reprezintă pe toţi cetăţenii, indiferent de apartenenţa politică, criterii de gen, convingeri politice, categorie socială sau rasă”, a declarat Gabriela Firea.

„În această ordine de idei, nu voi mai tolera niciun fel de abatere de la litera legii în ce priveşte manifestaţiile publice. Oricine este liber să protesteze, dar organizatorii manifestaţiilor trebuie să-şi asume responsabilitatea. Democraţia înseamnă libertate, dar în egală măsură şi responsabilitate. Legea e aceeaşi pentru toţi!”, a mai spus primarul Capitalei.

UPDATE 5 Protestatarii au început să demonteze singuri schelele montate în piață. Acestea au fost strânse și aranjate astfel încât să fie ușor de luat de către proprietar.


UPDATE 4 „E ilogic să faci un târg în Piaţa Victoriei, nu mi-amintesc ca un primar să fi făcut vreodată aşa ceva. Este un loc nepotrivit, nu e acces pietonal”, a declarat Ludovic Orban la Digi24.

Și fostul președinte Traian Băsescu a avut un mesaj pentru Gabriela Firea.

"Doamnă Primar General Gabriela Vrânceanu Firea, decizia ilegală de a organiza un târg în Piaţa Victoriei este una ticăloasă şi vreau să cred că ticăloşia nu este principala dumneavoastră coordonată în modul de a vă exercita mandatul de Primar General. Anulaţi imediat decizia evident ilegală şi lăsaţi cetăţenii să se manifeste, dacă vor dori să facă acest lucru, într-un spaţiu care anul acesta a devenit un loc obişnuit al protestelor paşnice”, a scris fostul preşedinte pe Facebook.

UPDATE 3 „Condamnăm ferm acţiunile Primăriei Municipiului Bucureşti de a ocupa abuziv Piaţa Victoriei, spaţiu cu o simbolistică deosebită pentru protestele care se desfăşoară începând din luna ianuarie a acestui an. Este o acţiune provocatoare de cea mai joasă speţă la comanda Gabrielei Firea. Solicităm Primăriei Municipiului Bucureşti să renunţe imediat la acţiunea de îngrădire a Pieţei Victoriei şi de amplasare a târgului de sărbători. Îndemnăm cetăţenii la proteste ferme, dar NON-VIOLENTE. Trebuie să oprim această încercare mişelească şi rudimentară a Gabrielei Firea de a descuraja protestele într-o perioadă când acestea vor fi cruciale pentru viitorul acestei ţări. Îi chemăm pe toţi cei care ne urmăresc şi care sunt în Bucureşti, să ni se alăture în Piaţa Victoriei pentru a ne exercita dreptul constituţional la protest. Ferm, dar fără violenţă!”, scrie pe Facebook comunitatea „Corupţia ucide”.

UPDATE 2 Numărul protestatarilor crește, dinspre metrou apar grupuri de noi protestatari

UPDATE 1 Jandarmeria a comentat incidentele.

„Sunt cei de la Primărie care amenajează zona respectivă cu târgul și am înțeles că o parte din cei care protestau acolo împotriva amenajării acestui târg au împins gardurile de protecție, au încercat să intre pe partea carosabilă. Noi nu am făcut altceva decât să oprim deplasarea lor pe zona carosabilă. Aceștia au înțeles și s-au retras din nou în mijlocul Pieței. Vom rămâne acolo pe toată perioada și ne vom asigura că lucrurile vor rămâne sub control. Facem un apel la calm, la echilibru. Le-am pus în vedere celor care participă acolo că violența nu este un mijloc de rezolvare a problemei. Vom rămâne în zonă cât va fi necesar. Nu vrem să se ajungă la acte de violență, la escaladarea unor conflicte și prezența noastră acolo trebuie să asigure un echilibru. În acest moment ei sunt în continuare în zona centrală, folosesc portavocea, steagurile, dar situația este calmă”, a declarat georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.

***** Știrea inițială

Sâmbătă dimineață, un grup de protestatari a încercat să blocheze amenajarea târgului și au apărut incidente între jandarmi și protestatari.

Mai mulți protestatari au fost ridicați de jandarmi și conduși la Poliție pentru a fi legitimați și amendați. 

Primăria Capitalei organizează pentru prima dată în istorie un târg de Crăciun în Piața Victoriei. Scopul este unul vizibil, acela de a împiedica protestatarii să se mai adune în locul obișnuit din fața Guvernului.

Chiar și premierul Mihai Tudose a remarcat că ideea Gabrielei Firea a fost una neinspirată.

Principala problemă este accesul participanților la târg este că nu ar putea ajunge în mijlocul Pieței Victoriei pentru căî nu există nicio trecere pentru pietoni.

Ridică semne de întrebare și montarea unui gard din beton în jurul locului în care se adună deobicei protestatarii.