Presedintele Traian Basescu l-a propus pe senatorul PNL Teodor Melescanu pentru functia de director al SIE. Senatorul a anuntat ca a acceptat propunerea presedintelui Basescu si precizeaza ca s-a autosuspendat din calitatea de membru PNL.

"In temeiul art. 65, lit. h) din Constitutia Romaniei, presedintele Traian Basescu a propus Parlamentului numirea in functia de director al Serviciului de Informatii Externe a domnului Teodor Viorel Melescanu", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale, preluat de Mediafax.

Teodor Melescanu urmeaza sa fie audiat de comisia SIE, marti la pranz fiind deja programata sedinta plenului Parlamentului, pentru validarea noului director al SIE.

Senator PNL a detinut functii de ministru de Externe si ministru al Apararii.

Acuzat ca a fost ofiter acoperit al Securitatii.

Mircea Raceanu si Ion Mihai Pacepa l-au acuzat pe Teodor Melescanu ca a fost ofiter acoperit al fostei Securitati

Prima referire publica despre o posibila apartenenta a lui Teodor Melescanu la fosta Securitate ca ofiter acoperit a fost facuta de Mircea Raceanu, fost diplomat in perioada regimului Ceausescu si ultimul condamnat la moarte in Romania. In cartea "Infern a89" aparuta in anul 2000, Raceanu il indica pe Melescanu ca ofiter conspirat al fostei Securitati. Raceanu isi bazeaza afirmatiile pe modul in care a decurs anchetarea sa de catre Securitate in 1989.

Si fostul general de Securitate Ion Mihai Pacepa sustine ca Melescanu ar fi fost ofiter acoperit: "Dupa decembrie 1989, ofiteri conspirati ai Securitatii au reusit sa preia atat conducerea noilor servicii secrete ale tarii, cat si pe cea a MAE. Virgil Magureanu a devenit sef al SRI. Generalul Mihai Caraman a preluat SIE. Teodor Melescanu a devenit ministru de externe si a pastrat 80% din ambasadorii lui Ceausescu - majoritatea celor care imi fusesera subalterni in DIE".

de Ionut Baias