Comisia Europeană a adoptat miercuri o recomandare privind utilizarea testelor antigen rapide pentru diagnosticarea COVID-19.

Recomandarea se bazează pe orientările elaborate cu ajutorul contribuțiilor statelor membre și ale experților Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.

Comisia a semnat un acord cu Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC) prin care contribuie cu 35,5 milioane EUR, provenite din Instrumentul pentru sprijin de urgență (ESI), pentru a spori capacitatea UE de testare vizând COVID-19. Finanțarea va fi utilizată pentru a sprijini formarea personalului pentru prelevarea și analizarea eșantioanelor și efectuarea de teste, în special prin intermediul echipamentelor mobile.

„Testările ne indică amploarea răspândirii virusului, locurile în care este prezent și evoluția sa. Ele reprezintă un instrument decisiv pentru încetinirea extinderii pandemiei de COVID-19. Pentru a spori coordonarea la nivelul UE vizând metodele de testare, punem astăzi la dispoziția statelor membre orientări cu privire la utilizarea testelor antigenice rapide în vederea unei mai bune gestionări a focarelor epidemice de COVID-19. Pentru a fi eficienți în ceea ce privește testările este nevoie, de asemenea, să dispunem de resursele necesare, motiv pentru care astăzi ne intensificăm sprijinul pentru a spori capacitatea de testare a statelor membre. Sprijinul și solidaritatea sunt esențiale pentru învingerea acestei pandemii”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Comisia a sprijinit cercetarea și dezvoltarea unor astfel de teste și va lansa o procedură comună de achiziții publice vizând testele rapide. Suma de 100 de milioane euro va fi pusă la dispoziție prin intermediul Instrumentului pentru sprijin de urgență.

În urmă cu două săptămâni, premierul Ludovic Orban spunea că autoritățile urmăresc cu mare atenție testele rapide antigen.

”Urmărim cu mare atenție testele rapide antigen care au apărut, Organizația Mondială a Sănătății a și formulat recomandări pentru două tipuri de teste și încercăm achiziția acestui tip de testări. (...) Noi ne-am planificat să achiziționăm un milion de teste în discuțiile pe care le-am avut, numai că ele trebuie găsite efectiv, testele respective, deja există un contract semnat, pe peste 40.000 de teste care vor fi utilizate deocamdată în unitățile de primiri urgențe”, spunea Orban.

+++

Testele rapide bazate pe detecția de antigen identifică prezența proteinelor coronavirusului (antigene virale) în probe de secreție nasofaringiana recoltate de la pacienți.

Antigenele virale sunt proteine din structură virusului care determină răspunsul imun specific al organismului la acest virus. Secrețiile naso-faringiene de la pacient se pun pe o bandă de hârtie pe care sunt fixați anticorpi specifici coronavirusului SARS- CoV-2, iar dacă secrețiile conțin antigen viral se va produce o reacție vizibilă între anticorpii fixați pe bandă de hârtie și antigenele virale din secreții.