Comitetul Ecomic și Social a selectat Colegiul Tehnic Decebal din Mehedinți printre cele 33 de școli din întreaga Europă, care vor ajunge la Bruxelles în martie pentru a prezenta opinia privind rolul pe care cultura îl joacă în viitorul Europei.

Elevii vor căuta răspunsuri, vor dezbate și vor supune la vot cele trei propuneri pe care instituțiile europene le vor lua în calcul în procesul de elaborare a politicilor, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Școala din Mehedinți a fost selectată să participe la această inițiativă prin intermediul unei sesiuni de loterie electronică desfășurată la Bruxelles, la începutul acestei luni.

La proiect vor fi implicate școli din toate cele 28 de state membre ale UE, plus din cele cinci țări candidate (Albania, fosta Republică iugoslavă a Macedoniei, Muntenegru, Serbia și Turcia).

Intitulată "Europa ta, părerea ta!" (YEYS), manifestarea este organizată de Comitetul Economic și Social European (CESE), vocea societății civile la nivel european.

Elevii de liceu își vor împărtăși punctele de vedere și ideile și vor lucra împreună pe tema "Uniți în diversitate: un viitor mai tânăr pentru cultura europeană".

Ei vor aborda chestiuni precum:

  •  Ce este cultura europeană: doar suma diferitelor tradiții naționale sau există valori comune care ne fac pe toți europeni?
  • Care este rolul culturii și al schimburilor culturale în viața elevilor?
  • Ce poate face Uniunea Europeană pentru promovarea culturii (cinema, muzică, dans, literatură, teatru etc.), precum și pentru o mai bună protecție a patrimoniului cultural?
  • Ce rol ar putea juca cultura în renașterea economică din regiunile și orașele Europei?
  • Cum poate această renaștere să le ofere tinerilor noi oportunități în ceea ce privește crearea de noi locuri de muncă?
  • Cum pot să faciliteze acest proces UE și statele membre?

Prin această inițiativă, CESE dorește să se asigure că opiniile, experiențele și ideile generației mai tinere sunt luate în considerare în procesul de elaborare a politicilor UE.