Toate școlile românești din Ucraina vor trece la predarea în limba ucraineană din 2023 - ministru
Din septembrie 2023 toate școlile cu predare în limba română din Ucraina vor fi obligate să treacă la studierea tuturor disciplinelor de învățământ în limba ucraineană, cu excepția orelor de limba și literatura română, scrie BucPress.
Potrivit noului ministru al ducației din Ucraina, Hanna Novosad, ”școlile minorităților naționale, care vorbesc într-o limbă a Uniunii Europene, din septembrie 2023” vor trece la predarea în limba ucraineană.
Hanna Novosad a mai declarat la un post de televiziune că școlile cu predare în limba rusă vor fi obligate să treacă la studierea tuturor disciplinelor de învățământ în limba ucraineană începând cu 1 septembrie 2020.
Românii din Ucraina au protestat în repetate rânduri față de noile reglementări, apreciind că reprezintă o catastrofă pentru învățământul în limba maternă din această țară.
BucPress notează că românii din Ucraina și-au pus multe speranțe în noua conducere a statului ucrainean, în frunte cu președintele Vladimir Zelenski, care i-a criticat pe predecesorii săi pentru încercările de a diviza țara în plan lingvistic și confesional.
”Din păcate, declarațiile noului ministru al educației par a fi o dovadă a faptului că politica statului ucrainean, condamnată atât de dur de minoritățile naționale și statele vecine, nu va fi anulată. Tot mai mulți reprezentanți ai minorității românești din Ucraina susțin că fără o anulare a legislației respective (care poate fi realizată sută la sută, luând în calcul majoritatea pro-prezidențială din Parlamentul Ucrainei), minoritățile naționale, în special românii din Ucraina, riscă să dispară în câțiva ani”, notează publicația citată, adăugând că e mai mult decât necesară inițierea promptă a unor discuții din partea României pentru a găsi o soluție.
Într-o întrevedere în marja reuniunii ONU de la New York din septembrie, Vladimir Zelenski și Klaus Iohannis au discutat despre Legea educației din Ucraina, președintele român apreciind că este necesară remedierea corespunzătoare, prin găsirea de ”soluții clare, funcționale pentru problemele provocate de Legea Educației adoptată de Ucraina în septembrie 2017, care a afectat drepturile persoanelor aparținând minorității române în ceea ce privește asigurarea învățământului în limba maternă, astfel încât nivelul și calitatea învățământului în limba română să nu fie diminuate”.
”Președintele Ucrainei a arătat că înțelege preocupările părții române și a transmis asigurări în direcția identificării unei soluții la problemele create de adoptarea Legii Educației, astfel încât drepturile persoanelor aparținând minorității române de a învăța în limba maternă să nu fie afectate”, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.
Background
La sfârșitul lunii septembrie 2017, președintele ucrainean, Petre Poroșenko, a promulgat o controversată Lege a educației, criticată de comunitatea românească, dar și de alte minorități din Ucraina, care consideră că modificările duc la asimilarea lingvistică a minorităților naționale.
Legea a fost însă criticată de minoritățile din Ucraina, dar și de București și Budapesta.
Pe 13 octombrie anul trecut, ministrul ucrainean de Externe, Pavel Klimkin, a promis la București că Ucraina va rezolva problema școlilor în limba română.
Ministrul ucrainean a pledat ferm în favoarea Legii, susținând că ea nu e îndreptată împotriva comunităților entice. Dimpotrivă, Kievul a dorit să ofere noi oportunități pentru toți cetățenii Ucrainei, indiferent de etnia lor.
Pe 8 decembrie 2017, Comisia de la Veneția a recomandat Ucrainei modificarea Legii educației.
Comisia de la Veneția a cerut amendarea art. 7 și înlocuirea sa cu un text "mai echilibrat și mai clar", potrivit MAE.
Kievul însă a înțeles cu totul altceva. Într-un comunicat al Ministerul ucrainean al Educației se preciza că nu există obiecții ale Comisiei de la Veneția în legătură cu Legea educației.
de sile1 05 Oct 2019 01:41
Cred ca ar trebui sa ne alegem cu mai multa grija prietenii.
de pallst 16 Oct 2019 15:58