Comisia de specialitate din Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) au dat verdicte de plagiat "masiv" atât în cazul tezei de doctorat a lui Petre Tobă, cât și în cazul lui Florentin Pandele.

"Comisia de experți care a analizat sesizările în cazul lui Petre Tobă și al lui Florentin Pandele a concluzionat că este vorba de un plagiat și a recomandat retragerea titlurilor de doctor.  Până în 11 octombrie, la ora 24:00, membrii Consiliului CNATDCU vor da un vot asupra raportului Comisiei de experți”, a declarat vineri, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației, Mirabela Amarandei.

+++

Membrii Consiliului General al CNATDCU urmează să decidă până în 11 octombrie dacă își însușesc această concluzie și recomandă retragerea titlurilor de doctor, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale.

Inițial, comisiile de specialitate au decis că primarul din Voluntari și fostul ministru de Interne nu au plagiat, dar, pe 7 septembrie, Consiliul general al CNATDCU a apreciat că rapoartele comisiilor sunt "incomplete, pe alocuri superficiale", argumentele prezentate nu sunt concludente și prezintă "contradicții care generează confuzii periculoase pentru etica cercetării științifice".

Prin urmare, conducerea CNADTCU a decis ca președintele Consiliului să numească noi comisii de experți din exterior care să facă o nouă evaluare a celor două teze de doctorat.

Potrivit HotNews.ro, noile comisii au constatat în cazul lui Petre Tobă că "teza conține un plagiat masiv, care încalcă grav normele academice" și au propus retragerea titlului de doctor acordat de Universitatea Națională de Apărare ”Carol I” în 2011.  

De asemenea, noua comisie a a decis că în cazul tezei primarului din Voluntari, Florentin Pandele, susținută în 2008 la aceeași Universitate Națională de Apărare ”Carol I”, este vorba despre "o situație clară de plagiat clar și masiv" și a propus retragerea titlului de doctor în științe militare.

Informația apare în ziua în care Comisia pentru învățămând din Senat a respins cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis pe tema Ordonanței de Urgență a Guvernului privind plagiatul, astfel încât proiectul va merge la votul final în forma inițială, potrivit căreia decizia privind un eventual plagiat va fi luată de universități, nu de către CNATDCU.

Raportul comisiei a fost întocmit pe 5 octombrie, potrivit fișei proiectului din Senat: "În ședința din 5.10.2016, reanalizând legea în raport cu obiecțiile prezentate în Cererea de reexaminare, membrii Comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, menținerea legii în forma adoptată inițial și respingerea Cererii de reexaminare", se arată în raportul semnat de președintele Comisiei, Ecaterina Andronescu, relatează News.ro.

Proiectul urmează să ajungă la votul final al senatorilor, în plen.

Forma adoptată inițial de Parlament a fost criticată de președintele Klaus Iohannis, care a retrimit proiectul la reexaminare.

Klaus Iohannis arăta că există un "climat actual de neîncredere" în procesul de analiză a sesizărilor de plagiat, însă această OUG trebuie să "contribuie la realizarea unui sistem educațional și de cercetare apt să sancționeze și să descurajeze frauda academică", bazat pe proceduri clare și coerente.